Η σαλάτα Caprese είναι μια απλή ιταλική σαλάτα, φτιαγμένη από φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτες και γλυκό βασιλικό, καρυκευμένο με αλάτι και ελαιόλαδο, που περιστασιακά μπορείς να την βρεις και σε συνδυασμό με ρόκα. Η συγκεκριμένη συνταγή αξιοποιεί τα υλικά της σαλάτας και τα απογειώνει με την προσθήκη της ιδιαίτερα ωφέλιμης για τον οργανισμό κινόα. Βάζοντας τα υλικά στο φούρνο, η λιωμένη μοτσαρέλα προσφέρει ένα εντελώς comfort food εφέ χωρίς ωστόσο το πιάτο να χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ένας μοναδικός γευστικός συνδυασμός που ισορροπεί τις επιλογές της υγιεινής διατροφής με την απόλαυση.
ΥΛΙΚΑ: 8 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 1/3 φλ. λευκή κινόα
2 1/3 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Αλάτι
3 μεγάλες κόκκινες ντομάτες (ή μισό κιλό τοματίνια κομμένα στη μέση)
2 φλ. φρέσκο σπανάκι,
1 φλ. ρόκα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλδο
1 κουτ. σούπας μείγμα ρίγανης, δυόσμου, θυμάρι και δεντρολίβανο
1/2 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
1/4 φλ. φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να μαγειρέψεις την κινόα: προσθέτεις 1 1/3 φλ. κινόα σε μια κατσαρόλα γεμάτη με 2 1/3 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Καλύπτεις την κατσαρόλα και σιγοβράζεις μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°. Κόβεις μια ντομάτα σε μεσαία κομμάτια. Σε ένα ταψί συνδυάζεις τη μαγειρεμένη κινόα, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το σπανάκι, τη ρόκα, τα καρυκεύματα, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Απλώνεις στο σκεύος δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο στρώμα. Κόβεις τις υπόλοιπες ντομάτες σε ροδέλες και τις βάζεις μαζί τις φέτες μοτσαρέλα πάνω από το μείγμα της κινόα. Ψήνεις έως ότου το τυρί είναι λιωμένο και ελαφρώς χρυσό, για 30 λεπτά. Γαρνίρεις με βασιλικό πριν το σερβίρεις.