Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
Αιγυπτιακό Φαλάφελ με Σάλτσα Ταχίνι (Ταμέγια)
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ταμέγια (ή φαλάφελ)
1 ¾ φλιτζάνια αποξηραμένη φάβα (ή ρεβίθια) χωρίς φλούδα, τα οποία τα έχεις αφήσει όλη τη νύχτα να μουσκέψουν στο νερό
¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο συν 6 κουταλιές της σούπας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κουταλιές της σούπας σουσάμι
6 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα
Σάλτσα Ταχίνι
⅓ φλιτζάνι ταχίνι
⅓ φλιτζάνι νερό
1 ½ κουταλιά ξίδι λευκού κρασιού
μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να προετοιμάσεις τα φαλάφελ: Στραγγίζεις τη φάβα ή τα ρεβίθια. Συνδυάζεις το κόλιαντρο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτεις τη φάβα και συνεχίζεις την επεξεργασία έως ότου σχηματιστεί μια πάστα, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και αλάτι. Συνεχίζεις την επεξεργασία για 1 λεπτό ακόμα.
Βάζεις τις υπόλοιπα 6 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε γουδί και χτυπάς με το γουδοχέρι μέχρι να θρυμματιστεί. Ανακατεύεις τους σπόρους σουσαμιού και μεταφέρεις σε ένα πιάτο.
Ζεσταίνεις το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας για το καθένα, σχηματίζεις το μείγμα της φάβας σε 24 μικρές μπαλίτσες. Πιέζεις ελαφρά και τις δύο πλευρές τους στο μείγμα των σπόρων και τα βάζεις στο έτοιμο τηγάνι.
Σε παρτίδες, ρίξτε προσεκτικά τις μπαλίτσες στο καυτό λάδι και τηγανίστε, γυρίζοντας πλευρά μια φορά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά. Μεταφέρετε τα φαλάφελ σε ένα δίσκο ή πιατέλα που έχετε βάλει απορροφητικό χαρτί.
Για να προετοιμάσεις τη σάλτσα: Χτυπάς ελαφρά ταχίνι, νερό, ξύδι, κύμινο και αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Σερβίρεις τα ταμέγια (ή φαλάφελ) με τη σάλτσα.
Tip: η ζύμη των φαλάφελ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Εναλλακτικά συνδυάζονται με ντιπ γιαουρτιού ή σαλάτα κουσκούς.
Συνοδεύστε με δροσερό αϊράνι.
Διατροφικά στοιχεία
Ανά μερίδα / Μέγεθος μερίδας: 4 Taameya & 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα
364 θερμίδες, 28,7 g ολικού λίπους, 2,8 g κορεσμένου λίπους, 453 mg νατρίου, 405 mg καλίου, 21,9 g υδατάνθρακες, 7,9 g ινών, 1 g ζάχαρη, 9,8 g πρωτεΐνης, 13 mg βιταμίνης C, 102 mcg φυλλικού οξέος, 172 mg ασβεστίου, 4 mg σιδήρου, 91 mg μαγνησίου.