Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% […]

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!

Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Θέλει, ας πούμε, να έχει ζέστη αλλά όχι πολλή ζέστη. Θέλει σκιά, αλλά όχι πολλή σκιά. Αρκετό νερό αλλά όχι πάρα πολύ νερό και συγκεκριμένα νερό με σταθερή ροή, όχι βροχές και πλημμύρες αλλά απλή, σταθερή βροχούλα.

Η συνέπεια αυτή που περιμένει από τις καιρικές συνθήκες ο Arabica γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην Αιθιοπία και την Υεμένη, από όπου προέρχεται και ευδοκιμεί η ποικιλία.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Arabica με όλα του τα υποείδη μπορεί να εξαφανιστεί από την Αιθιοπία και την Υεμένη μέχρι το 2080.

«Στην Αιθιοπία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε κάτι θα υπάρχει λιγότερος καφές, και πολύ πιθανόν θα έχει χειρότερη γεύση και θα κοστίζει πιο ακριβά», δήλωσε στο BBC ο Dr. Aaron Davis, ερευνητής καφέ και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Δεν έχουν χαθεί όλα όμως, λένε οι επιστήμονες!

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να συνεργαστούν κυβερνήσεις, παραγωγοί και κτηματίες στην Αιθιοπία και την Υεμένη και σε άλλες χώρες που παράγουν καφέ, όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα, για να βρουν καλύτερους τρόπους αξιοποίησης και διαχείρισης της γης. Για παράδειγμα, η διατήρηση των δασών αντί για την αποψίλωση προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να προσφέρει στον Arabica τη σκιά που θέλει ενώ παράλληλα διατηρεί τα υπόγεια αποθέματα νερού και εμποδίζει την διάβρωση.

 

 

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

10 tips για να φτιάξεις το νοστιμότερο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις...
empty alt

Σούπα βελουτέ με καρότο και τζίντζερ

Αν λατρεύεις τις σούπες πουρέ βελουτέ αυτή η συνταγή με καρότο και τζίντζερ δεν θα αποτελεί εξαίρεση.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Τοσκάνη με σαλάτα-τορτελίνι

Ζυμαρικά+σαλάτα = ο πιο δροσερός συνδυασμός του καλοκαιριού
Back To Top