Μια συνταγή φιλέτο κοτόπουλο με μήλα που θα σας ενθουσιάσει

Το κοτόπουλο είναι ένας κενός καμβάς για τις πιο απλές αλλά και τις πιο περίπλοκες καταστάσεις δείπνου. Σε αυτή την έκδοση, το καπνιστό ζεστό μπέρμπον, η μουστάρδα, το αιχμηρό τσένταρ και η παχύρρευστη κρέμα επιτρέπουν στα μήλα και το κοτόπουλο να δέσουν απολαυστικά. Είναι ένα υπέροχο πιάτο από μόνο του, αλλά αν θέλετε να ανακατέψετε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να βάλετε με κουτάλι τη σάλτσα πάνω από ρύζι ή ψητές πατάτες. Και αν νιώθετε περιπετειώδεις, συνδυάστε αυτά τα μήλα με linguine ή ziti.

Επαγγελματικές συμβουλές:

Κοτόπουλο: Πολλές φορές θα πάρετε 3 χοντρά στήθη κοτόπουλου σε συσκευασία 2 κιλών, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Μπορείς να πάρεις 6 κομμάτια κόβοντας το στήθος, όσο πιο λεπτό, τόσο το καλύτερο. Όταν τα στήθη κοτόπουλου είναι πολύ παχιά, συχνά θα είναι άγευστα και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.

Τυρί: Μην προσθέτετε περιττό κορν φλάουερ για να πήξει η σάλτσα. Εκτός από τη σιγά σιγά μείωση της σάλτσας σε ελεγχόμενη φωτιά, η προσθήκη μιας πινελιάς τυριού θα βοηθήσει να σφίξει η σάλτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το σούπερ τυρένιο και σαν φοντί, δοκιμάστε να τριπλασιάσετε το ποσό που απαιτείται παρακάτω.

Ρυθμίστε τη φωτιά σας: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μήλα σας σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν λίγο, αλλά μην τα ψήσετε να λιώσουν. Θα πρέπει να είναι ακόμα λίγο σταθερά. Σοτάρετε το κοτόπουλό σας σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει σε διάφορα σημεία. Το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί περισσότερο σε αυτό το στάδιο και πρέπει να τελειώσει το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μόνο μια φορά στη σάλτσα του τηγανιού.

Bourbon: Διαλέξτε ένα μπέρμπον εύκολο στο πορτοφόλι και εξαιρετικό για μαγείρεμα. Πιθανότατα θα θέλετε ένα κοκτέιλ bourbon ενώ περιμένετε για δείπνο.

Μήλα: Χρησιμοποιήστε ένα χορταστικό, γλυκό και ξινό μήλο που θα κρατήσει το άρωμά του ανάμεσα σε όλες τις τολμηρές πλούσιες γεύσεις αυτής της συνταγής.

Αποθήκευση: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 λεπτά

CAL/SERV:

813

Συστατικά

1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κιλό μήλα Granny Smith, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 κουτ. αλάτι, συν περισσότερο

3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 2 κιλά συνολικά)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή άσπρο πιπέρι

2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

1/4 κουτ. πάπρικα

1/2 φλ. bourbon

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλ. κρέμα γάλακτος

60 gr ψιλοκομμένο εξαιρετικά αιχμηρό λευκό τσένταρ (περίπου 1 κ.σ.)

Κωναράκια θυμάρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι 10" σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μήλα, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαραίνονται και τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά , περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα.

Κόψτε το κοτόπουλο από την πιο χοντρή πλευρά μέχρι το τέλος για να δημιουργήσετε 6 λεπτές κοτολέτες. Αλατοπιπερώνετε.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίντε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, μαγειρέψτε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος καταγράφει 165°, 4 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε στο πιάτο με κρεμμύδια και μήλα.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε τη μουστάρδα και την πάπρικα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μπέρμπον και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια, μέχρι να μειωθεί το υγρό, να πήξει και να μη μυρίζει πλέον αλκοόλ, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί στο μισό, 3 με 4 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε με κρέμα και τυρί μέχρι να λιώσει το τυρί και να σιγοβράσουν τα υγρά. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 5 λεπτά.

Επιστρέψτε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα μήλα πίσω στο τηγάνι και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί, 2 έως 3 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με θυμάρι (αν χρησιμοποιείτε).

empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

Πώς το κόβουν το καρπούζι;

Προτού κόψεις ένα καρπούζι, να έχεις υπόψη σου ότι καλό είναι αν το αγοράσεις ολόκληρο να το καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αν το αγοράσεις σε κομμάτι να το φας μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται η γεύση και η υφή του.
empty alt

3 άγνωστα tips για να διατηρείς φρέσκιες τις ντομάτες σου

Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου φρέσκιες είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, ας πούμε στον πάγκο της κουζίνας, σωστά; Όχι απαραίτητα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

«Αγάπη μου τα κάναμε σαλάτα!»

  Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και μια καραντίνα! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά […]
empty alt

Μπαίνουμε σε πασχαλινή διάθεση με ιδέες για υπέροχα αβγά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά κόκκινα, αλλά μπορείτε μερικά αυγά να τα βάψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους δώσετε το δικό σας προσωπικό στίγμα.
empty alt

Και το Όσκαρ καλύτερου κοκτέιλ πάει… στο Golden Nights

Όσο όλοι περιμένουν να δουν ποιες διασημότητες παίρνουν βραβεία στα Όσκαρ αυτή την Κυριακή, ο Wolfgang Puck θα είναι απασχολημένος με την προετοιμασία του φαγητού για το διάσημο after πάρτι του Governor's Ball, όπως κάνει κάθε χρόνο από το 1995. Φέτος, ωστόσο, ο Puck θα έχει επίσης μαζί του τον...
Back To Top