Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
Φτιάξτε μια ανανεωμένη εκδοχή για ένα κλασικό πιάτο, το ψητό λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες, ρίχνοντας από πάνω την πιο γευστική σάλτσα ελιάς, αμύγδαλου και μαϊντανού. Η σάλτσα είναι τόσο απλή στην παρασκευή της που δεν θα χρειαστεί να βγάλετε μια επιπλέον κατσαρόλα. Το καλύτερο κομμάτι; Ολόκληρη αυτή η συνταγή γίνεται σε ένα μόνο πιάτο, κάνοντας το δείπνο (και το καθάρισμα) πιο εύκολο από ποτέ. Απλώς αφαιρέστε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος μόλις ψηθούν και στη συνέχεια ανακατέψτε τα υλικά της σάλτσας κατευθείαν στο ταψί. Ρίχνετε γενναιόδωρα την κρεμώδη σάλτσα πάνω από το πιάτο σας και σερβίρετε!
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
4 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ώρα 15 λεπτά
Συστατικά
1 1/2 κιλό baby πατάτες, κομμένες μισές
1 λεμόνι, τα άκρα κομμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες, αφαιρούνται οι σπόροι
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 1/2 κιλά μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα με το δέρμα (περίπου 8)
1 κουτ. γλυκιά πάπρικα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 γ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
1/2 γ. χωρίς κουκούτσι Καλαμάτας, Castelvetrano, ή ανάμεικτες ελιές, μισές
1/2 γ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε φέτες
1/4 γ. λευκό ξύδι
120 γρ. φέτα (περίπου 1 γ.)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°. Σε ένα ταψί 13" επί 9", ρίξτε τις πατάτες, το λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο τριμμένο πιπέρι. Ψήστε μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφί, 14 με 16 λεπτά.
Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Καρυκεύστε παντού με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Βάλτε το δέρμα του κοτόπουλου με την πλευρά προς τα πάνω ανάμεσα στις πατάτες. Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με πάπρικα και περιχύνετε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει η πέτσα και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος (χωρίς να αγγίξετε το κόκκαλο) να καταγράφει 165° και οι πατάτες να είναι τραγανές και να ροδίζουν, περίπου 35 λεπτά.
Χρησιμοποιώντας μια λαβίδα ή μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Ανακατέψτε προσεκτικά το σκόρδο σε ζεστές σταγόνες του ταψιού (θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 1/2 φλιτζάνι σταγόνες). Προσθέστε μαϊντανό, ελιές, αμύγδαλα, ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κι ανακατέψτε να ενωθούν.
Περιχύστε η σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Πασπαλίστε με τη φέτα από πάνω.