* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα φρούτα. Όσο πιο άγουρα, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα φρούτα. Όσο πιο άγουρα, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

* Να τα βάζετε άπλυτα στο ψυγείο. Το πλύσιμο δημιουργεί υγρασία, η οποία ευνοεί την επιβίωση των μικροβίων.

* Μην τα βράζετε με τις ώρες. Η παρατεταμένη θερμική επεξεργασία (βράσιμο, ψήσιμο, τηγάνισμα) καταστρέφει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδίως τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (λ.χ. C, βιταμίνες συμπλέγματος Β) και διασπά τις φυτικές ίνες σε απλά μόρια γλυκόζης.

* Βάλτε τα άφοβα στην κατάψυξη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ελαττώνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά αντιθέτως καθυστερούν την καταστροφή τους και τα διατηρούν ασφαλή. Αρκεί να μην τα βάλετε στην κατάψυξη έπειτα από θερμική επεξεργασία (π.χ. ζεμάτισμα).

* Να τα προτιμάτε ολόκληρα. Η κατανάλωση μαζί με τη φλούδα τους αυξάνει πολύ λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απ’ ό,τι η κατανάλωση του χυμού τους, λόγω της κατανάλωσης των φυτικών ινών τους. Έτσι, διατηρείται υπό έλεγχο η πείνα και τροφοδοτείται σταθερά ο οργανισμός με ενέργεια (θερμίδες).

* Μην κάνετε υπερβολές με τα αποξηραμένα. Η αποξήρανση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων αλλά η αφαίρεση του νερού σημαίνει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες. Να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασιών διότι μπορεί να έχουν προστεθεί ζάχαρη ή λιπαρά. Δύο έως τρία μέτρια αποξηραμένα φρούτα αντιστοιχούν σε μία μικρομερίδα φρούτου.

* Να χρησιμοποιείτε συχνά ξύσμα από πορτοκάλι. Ή λεμόνι ή όποιο άλλο εσπεριδοειδές σας αρέσει. Περιέχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες και πηκτίνη (ρίχνει τη χοληστερόλη). Να βάζετε ξύσμα σε όλες τις συνταγές που περιέχουν τον χυμό τους και ει δυνατόν να τα χρησιμοποιείτε ολόκληρα στην παρασκευή χυμών.

* Προσοχή στο γκρέιπφρουτ. Η συχνή κατανάλωσή του επηρεάζει τα ηπατικά ένζυμα που μεταβολίζουν τα φάρμακα και γι’ αυτό έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει 85 διαφορετικά φάρμακα (από αντιβιοτικά και υπερτασικά έως αντιπηκτικά). Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τρώτε γκρέιπ φρουτ.

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

Έτσι θα μπορείς να παίρνεις πάντα σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Αν αποφασίσεις να παίρνεις μαζί σου καθημερινά φαγητό στο γραφείο, το μαγείρεμα είναι προαιρετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συστηματική οργάνωση, για να εφοδιαστείς με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη ώστε να «βγάλεις» την ημέρα σου.
empty alt

Πώς θα ψήσεις τα τέλεια λαχανικά σε τέσσερα βήματα

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Πικάντικες μπουκίτσες-κουνουπίδι που θα σε ενθουσιάσουν

Η πρώτη αντίδραση ίσως στο άκουσμα της λέξης κουνουπίδι είναι να κλείσεις την μύτη σου. Η συνταγή ωστόσο που θα σου αποκαλύψουμε θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη μέχρι τώρα σχέση σου με αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα.
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
Back To Top