Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα.

Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα. Και αν θες να ψάξεις για υγιεινά μπισκότα, αυτά ταιριάζουν χάρη στο αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως που διατηρεί την υφή τους απαλή ενώ τους δίνει ώθηση στις ίνες. Για ιδέες για το πώς να ντύσεις αυτά τα μπισκότα ακόμη περισσότερο με διαφορετικά αρώματα ή επικάλυψη, δες τις συμβουλές παρακάτω.

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλιτζάνι (2 μπαστούνια) ανάλατο βούτυρο, μαλακό

2/3φλιτζάνι ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

μισό εκχύλισμα βανίλιας κουταλάκι του γλυκού

ένα τέταρτο εκχύλισμα κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλο

ένα κι ένα τέταρτο φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ένα τέταρτο του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη

spritza

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το ταψί προβλέπεται να μπει στη δεύτερη θέση του φούρνου. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180. Θα χρειαστείς φύλλα ψησίματος, λαδόκολλα ή ταψιά αντικολλητικά.

Χτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτεις το αυγό και εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, χτυπώντας μέχρι να αναμειχθούν.

Συνδυάζεις αλεύρι ολικής αλέσεως, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, baking powder και αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέτεις σταδιακά το μείγμα βουτύρου, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. Καλύπτεις και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζεις τη ζύμη, την απλώνεις στον πάγκο και χωρίζεις τη ζύμη στα επιθυμητά σχήματα, χρησιμοποιώντας κόπτες ζύμης σε χριστουγεννιάτικα σχήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τοποθετείς τα μπισκότα σε απόσταση 5 εκατοστών στα έτοιμα φύλλα ψησίματος. (Διατηρείς την υπόλοιπη ζύμη καλυμμένη και στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για χρήση.)

Ψήνεις τα μπισκότα, ένα φύλλο κάθε φορά ή σε ξεχωριστό ταψί, έως ότου απλώσουν και ελαφρώς ροδίσουν γύρω από τις άκρες, 9 έως 10 λεπτά. Τα αφήνεις να κρυώσουν για 3 λεπτά στο ταψί και μετά μεταφέρετε σε πιατέλες για να κρυώσουν εντελώς, περίπου 20 λεπτά. Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη ζύμη.

Διακοσμείς με κρυσταλλική ζάχαρη χρωματιστή ή που έχεις χρωματίσει ή πασπαλίζοντας με χρώμα ή πολύχρωμη τρούφα.

spritzc

tips: Δοκιμάστε αυτές τις παραλλαγές:

Citrus Spritz Cookies: Παραλείπτεις το εκχύλισμα αμυγδάλου. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και ξύσμα πορτοκαλιού στο αλεύρι.

Μπισκότα με μπαχαρικά Spritz: Προσθέτεις 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο αλεσμένο μοσχοκάρυδο στο αλεύρι.

Glazed Spritz Cookies: Συνδυάζεις 1 φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, 2 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Περνάς το μείγμα πάνω από τα μπισκότα που έχουν κρυώσει.

Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες.

 

 

empty alt

Η ελληνική διατροφή το «νέο» βιάγκρα

«Ξεχάστε το βιάγκρα, αρχίστε να τρώτε σαν Έλληνες», υποστηρίζει η «Daily Mail» σε πρόσφατο άρθρο της υπογραμμίζοντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και στη σεξουαλική ζωή των ανδρών.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Κοτόπουλο με ανανά και μοτσαρέλα

Αυτό το εύκολο βραδινό δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο αποπνέει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Χαβάης (θυμίζει λίγο και την ομώνυμη πίτσα – μείον το ζαμπόν).
empty alt

Monkey bread – το πιο απίθανο πρωινό με το πιο απίθανο όνομα

Όλα όσα θες από ένα πλήρες και «αμαρτωλό» πρωινό σε σχήμα κέικ και με τη λέξη «ψωμί» να μη θυμίζει τίποτα απ’ όσα ξέρεις μέχρι τώρα.
empty alt

Η γεύση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα πιάτο

Δύο μεγάλες μας αγάπες του comfort αλλά και του γρήγορου φαγητού συναντώνται σε αυτό το πιάτο: τα ζυμαρικά και τα υλικά της σαλάτας – και μάλιστα της πιο ελληνικής και της πιο αγαπημένης, δηλαδή της χωριάτικης! Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά […]
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Στην κουζίνα του «έρωτα» με το μενού του Αγίου Βαλεντίνου

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.
Back To Top