Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά. Τα λαχανικά με τα λαζάνια κάνουν πολύ καλό ταίριασμα. Θα το διαπιστώσετε άλλωστε!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ:

10 – 12 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

1 κουτί ζυμαρικά με λαζάνια

1 (400 περίπου γρ.) συσκευασία tofu, στραγγισμένη

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. ρίγανη ξερή, μοιρασμένη

1 (225 περίπου γρ.) συσκευασία μανιτάρια baby bella, κομμένα σε φέτες

2 συσκευασίες (280 περίπου γρ.) κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στραγγισμένο από το υπερβολικό υγρό

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

1/4 κουτ. ελαιόλαδο

1/4 κουτ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 κουτ. γάλα αμυγδάλου (ή άλλο μη γαλακτοκομικό γάλα)

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

1/2 κουτ. σκόνη σκόρδου

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 φλ. μαρινάρα

3 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

1/4 κουτ. βασιλικό σε λεπτές φέτες, για γαρνίρισμα

vegla

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200º. Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράστε τα λαζάνια μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε.

Τυλίξτε το tofu σε ένα καθαρό πανί κουζίνας ή χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο πιάτο. Τοποθετήστε ένα ταψί ή ένα βαρύ πιάτο πάνω από το τόφου για να πιέσετε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Αφήστε να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν στραγγίσει, θρυμματίζετε με δύο πιρούνια και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 3 με 4 λεπτά. Ανακατέψτε το αποψυγμένο και στραγγισμένο σπανάκι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη τα λαχανικά.

Σκουπίστε το τηγάνι και επιστρέψτε σε μέτρια φωτιά για να φτιάξετε τη λευκή σάλτσα: Προσθέστε ελαιόλαδο και ζεστάνετε μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε να ενωθούν. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, 1 με 2 λεπτά. Χτυπάτε με το γάλα ξηρών καρπών μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε διατροφική μαγιά και σκόνη σκόρδου και αλατοπιπερώστε. Αφήνετε να σιγοβράσει και να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει, 8 με 10 λεπτά.

Φτιάξτε τις στρώσεις με τα λαζάνια: Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξτε 1/4 φλ μαρινάρα σε ομοιόμορφη στρώση και μετά προσθέστε μια στρώση noodles. Γεμίστε με μια ομοιόμορφη στρώση μείγματος λαχανικών, τόφου, μαρινάρα και λευκή σάλτσα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, καταλήγοντας σε μαρινάρα. Προσθέστε μια στρώση στρογγυλές ντομάτας και αλατοπιπερώστε ρίχνοντας την υπόλοιπη ρίγανη.

Ψήστε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και να ζεσταθούν τα λαζάνια. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Γαρνίρετε με βασιλικό και σερβίρετε.

empty alt

Μια ιδέα για ένα πρωτότυπο και οικονομικό brunch στο σπίτι

Είναι οικονομικά, ευέλικτα, εύκολα, γρήγορα και μπορούν να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος. Ο λόγος για τα γεύματα σε πλατό, όπου μπορείς να σερβίρεις σχεδόν τα πάντα.
empty alt

4 tips για να φτιάξεις νόστιμα κεφτεδάκια

1. Αντί για γαλέτα, χρησιμοποίησε μουλιασμένο ψωμί: Μπορεί η γαλέτα να είναι η εύκολη λύση, αλλά το ψωμί θα κάνει τα κεφτεδάκια σου απίστευτα μαλακά.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Pumpkin Spice Latte – το απόλυτο ρόφημα του φθινοπώρου

Δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι για Halloween για να σου αρέσει η κολοκύθα. Τα αρώματα και η γεύση της είναι συνώνυμο του φθινοπώρου και αν έχεις δοκιμάσει μια φορά τον Pumpkin Spice Latte στα Starbucks τότε ξέρεις τι εννοούμε – είναι εθισμός.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
empty alt

Σαρδέλες: Το ψάρι του καλοκαιριού έχει πολλά οφέλη

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.
empty alt

Dalgona Coffee ή Dalgona Martini – δες πώς να φτιάξεις και τα δύο

Ο καφές Dalgona—ξεκίνησε ως τάση Tik Tok και τώρα έχει εκραγεί σε όλο το διαδίκτυο ως το It-Drink της στιγμής, ιδιαίτερα από την στιγμή που η λέξη dalgona έγινε ακόμα πιο διάσημη μετά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν παγκοσμίως τo Squid Game.
empty alt

10 tips για να φτιάξεις το νοστιμότερο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις...
Back To Top