Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους!
Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα μυστικά του μπακαλιάρου σκορδαλιά, ενός ψαριού που παρότι μάς έρχεται από τις βόρειες θάλασσες, έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ελληνική γαστρονομική παράδοση:
-Στην αγορά, προτιμάς ένα χοντρό φιλέτο, ιδανικά με το κόκκαλο. Τα χοντρά φιλέτα απορροφούν λιγότερο αλάτι και είναι ευκολότερα στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.
-Για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο τον βάζεις σε νερό από σήμερα κιόλας, δηλαδή για περίπου 1 μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες.
-Μετά το ξαλμύρισμα αφήνεις τον μπακαλιάρο να στραγγίσει καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.
-Προτού τον τηγανίσεις μπορείς να τον βάλεις στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει: έτσι, θα γίνει πιο τραγανός.
-Τον τηγανίζεις σε ελαιόλαδο, ρίχνοντάς τον σε δυνατή φωτιά την οποία όμως σταδιακά χαμηλώνεις για να ψηθεί ομοιόμορφα, μέσα-έξω, ιδιαίτερα αν το φιλέτο έχει μεγάλο πάχος.
-Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο στον τηγανιτό μπακαλιάρο, είναι το κουρκούτι. Δύο μόνο από τα μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι αλεύρι (2 φλιτζ.), μπίρα (1 φλιτζ.) και σόδα (1/2 κ.γ.) ή αλεύρι (1 ½ φλιτζ.), γάλα (150 ml), σόδα (1/2 κ.γ.) και ένα αυγό που έχεις χτυπήσει.
-Για έξτρα τραγανή υφή μπορείς αφού περάσεις τον μπακαλιάρο από το κουρκούτι να τον αλευρώσεις ξανά.
-Η σκορδαλιά είναι το έτερον ήμισυ του μπακαλιάρου στο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Η κλασική συνταγή περιέχει σκόρδο (5-10 σκελίδες, ανάλογα με το πόσο δυνατή σου αρέσει), 1 κιλό πατάτες, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις αλιάδα, την κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς, προσθέτοντας στο μείγμα λίγο από το ζωμό του μπακαλιάρου (βράζεις σε νερό 1-2 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου μαζί με τα κόκκαλα και την ουρά). Στην αλιάδα αντί για ξίδι μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό λεμονιού.
-Στη σκορδαλιά μπορείς να αντικαταστήσεις την πατάτα με άλλα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, όπως πολτοποιημένα αμύγδαλα ή καρύδια, ή ψίχα ψωμιού.
-Στην περίπτωση του μπακαλιάρου σκορδαλιά, στους δύο τρίτος χωρεί: Μπορείς να συνοδεύσεις αυτό το δίδυμο με βρασμένα παντζάρια (τα κεφάλια, όχι τα φύλλα), κομματιασμένα ή ακόμα και σε μορφή πουρέ!
Διάβασε εδώ περισσότερα μυστικά για το τηγάνισμα και το πανάρισμα.