1. Αλάτισε το νερό τους, ελεύθερα: Στο νερό όπου θα βράσουν, δεν χρειάζεται να τσιγκουνευτείς το αλάτι που θα ρίξεις. Είναι αυτό που θα τους δώσει γεύση. Υπολόγισε μία κουταλιά της σούπας ανά 4 φλιτζάνια νερό.
2. Κράτα τουλάχιστον μισό φλιτζάνι από το νερό όπου τα έβρασες. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές από τις σάλτσες που τα συνοδεύουν (εκτός από τις σάλτσες ντομάτας), όπως στην καρμπονάρα και σε άλλες με κρέμα γάλακτος. Πλούσιο σε άμυλο και αλάτι, θα ενισχύσει τη γεύση και την κρεμώδη υφή τους.
3. Κάνε τα al dente: Δηλαδή, άφησέ τα να βράσουν ένα λεπτό λιγότερο από όσα αναγράφει η συσκευασία τους. Το ζητούμενο είναι να μην είναι πλέον τραγανά, αλλά και να μη μαλακώσουν εντελώς.
4. Διάλεξε τα κατάλληλα ζυμαρικά για την κατάλληλη σάλτσα: Κάθε είδος ζυμαρικού την απορροφά διαφορετικά. Για παράδειγμα, τα τυριά ταιριάζουν ιδιαίτερα σε ζυμαρικά κοχύλια, γεμίζοντας το εσωτερικό τους, οι σάλτσες ντομάτας πηγαίνουν στο σπαγγέτι, ενώ τα χοντρά μακαρόνια όπως οι ταλιατέλες και οι χυλοπίτες συνοδεύονται τέλεια από σάλτσες με κομμάτια κρέατος ή κιμά όπως η μπολονέζ.
5. Φρόντισε να έχεις πάντα μερικά υλικά που θα σου λύσουν τα χέρια. Τα ντοματάκια κονκασέ, η κάπαρη, οι ελιές, οι αντζούγιες είναι κάποια από τα τρόφιμα που διατηρούνται για πολύ καιρό στην κουζίνα σου και τα οποία αρκούν, σε συνδυασμό με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο, για να φτιάξεις μια τέλεια σάλτσα για ζυμαρικά κάθε φορά που αναρωτιέσαι τι να μαγειρέψεις.