Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ. Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.

Οι σαρδέλες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αυτά τα μικρά ψάρια λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τη Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, λόγω της αφθονίας που μπορούσε να βρεθεί εκεί.

Ενώ οι σαρδέλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, είναι πολύ ευπαθείς, γι ‘αυτό συνήθως βρίσκονται σε κονσέρβες – εξού και η παροιμιώδης φράση, «σαρδέλες γίναμε»

Οι σαρδέλες είναι άφθονες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Τρέφονται μόνο με πλαγκτόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχουν τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που έχουν άλλα ψάρια.

Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι σαρδέλες Καλλονής, από τον ομώνυμο κόλπο και κωμόπολη της Λέσβου.

Διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση σαρδέλας

Αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους.

Μερικές φορές συνιστώνται σαρδέλες για εγκύους και ηλικιωμένους. Περιέχουν ασβέστιο και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων και χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία εκείνων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

Βιταμίνες

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα και σου δίνει ενέργεια.

Επιπλέον, αυτά τα ψάρια περιέχουν μια υγιή ποσότητα βιταμίνης D. Μαζί με το B-12, το D είναι απαραίτητο για καλή υγεία των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

sardelaa

Ασβέστιο

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αυτό τις καθιστά μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν χρειάζεσαι εναλλακτικές μορφές ασβεστίου για την υγεία του μωρού σου.

Μέταλλα

Μαζί με το ασβέστιο και πολλές βιταμίνες, οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ευεργετικά μέταλλα. Αυτά περιλαμβάνουν:

νικοτινικό οξύ

σίδερο

κάλιο

μαγνήσιο

ψευδάργυρος

φώσφορος

Πρωτεΐνη

Οι σαρδέλες έχουν επίσης πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη δημιουργία αντισωμάτων που διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Επίσης, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

Πώς να επιλέξεις τις σαρδέλες

Εάν αγοράζεις κονσέρβες σαρδέλας, είναι καλύτερα να αγοράσετε εκείνες που είναι συσκευασμένες σε ελαιόλαδο παρά σε σογιέλαιο. Υπάρχουν επίσης συσκευασμένες σε νερό. Αυτή η εκδοχή είναι μια καλή επιλογή εάν ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις την πρόσληψη λίπους.

Όποιες κι αν αγοράσεις, φρόντιζε να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στο κουτί πριν από την αγορά.

Εάν αγοράζεις σαρδέλες φρέσκες, φρόντιζε να τις τσεκάρεις πρώτα. Τα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις στις φρέσκες σαρδέλες περιλαμβάνουν:

φρέσκια μυρωδιά

λαμπερό δέρμα

λαμπερά μάτια

σταθερή υφή

Πώς να τρως τις σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, ως σνακ σε σάντουιτς, ή ως κύριο φαγητό, γίνονται ψητές στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανητές, τουρσί, ξιδάτες, ακόμα μπορεί να αποτελέσουν συστατικό σε πίτσα.

Περισσότερα για τις σαρδέλες:

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

empty alt

Οι 5 τροφές που σου είναι απαραίτητες όσο μεγαλώνεις

Όσο περνάνε τα χρόνια οι διατροφικές σου ανάγκες αλλάζουν και ο οργανισμός σου χρειάζεται εξτρά ενίσχυση και προστασία.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Γευστικές μπουκιές για μάξιμουμ ενέργεια

Οι απαιτήσεις της εποχής, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (παρά την πανδημία) απαιτούν από όλους μας υψηλά επίπεδα ενέργειας.
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
Back To Top