Πολλοί από εμάς, αποφασίζουμε να νηστέψουμε μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα- κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να τρώνε κανονικά κρέας, και δικαίωμα του καθενός να βιώσει με τον δικό του τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πολλοί από εμάς, αποφασίζουμε να νηστέψουμε μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα- κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να τρώνε κανονικά κρέας, και δικαίωμα του καθενός να βιώσει με τον δικό του τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αν ανήκεις σε όσους μόλις άρχισαν νηστεία, και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, δες τι λέει ο ειδικός μας για τα οφέλη που θα αποκομίσεις!
Η νηστεία συμβολίζει την ψυχική αλλά και τη σωματική-οργανική κάθαρση. Σύμφωνα με όσα επιτάσσει η θρησκεία μας, ο άνθρωπος πρέπει να απέχει από την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων. Είναι όμως πολλοί εκείνοι που στοχεύουν στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού σχήματος και την αναφέρουν ως την περίοδο της αποτοξίνωσης.
Όσοι αποφασίζουν συνειδητά να ενταχθούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, αυξάνουν την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, καρπών και θαλασσινών, ενώ παράλληλα αποκλείουν το κρέας και τα υπόλοιπα ζωικά προϊόντα για σειρά ημερών.
Το διάστημα αυτό, συνήθως διαρκεί από 1 έως 7 εβδομάδες. Ακόμα και στην περίπτωση όπου θα διαρκέσει μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι αρκετό για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα:
-Τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και τριγλυκεριδίων στο αίμα,
-Τη μείωση της αρτηριακής πίεσης,
-Τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος χάρη στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και
-Τη βελτίωση της ενεργητικότητας του ατόμου.
Είναι όλα όσα «υπόσχεται» και μία δίαιτα αποτοξίνωσης, η οποία περιλαμβάνει παρόμοιες διατροφικές οδηγίες.
Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να νηστέψεις με τον κατάλληλο τρόπο.
Δεν μπορείς να ελπίζεις στα οφέλη, αν νηστεύεις τρώγοντας μόνο μεγάλες ποσότητες ψωμιού, ζυμαρικών και τηγανητών.
Πιο συγκεκριμένα, ιδού τι πρέπει να κάνεις:
1. Να περιλαμβάνεις καθημερινά στη διατροφή σου μία φυτική πηγή πρωτεΐνης όπως τα όσπρια, κάποιο θαλασσινό ή ταχίνι και ξηρούς καρπούς.
2. Να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στοχεύοντας στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.
3. Να έχεις τακτικά και μικρά γεύματα και σνακ, ώστε να αποφύγεις την έντονη πείνα.
4. Να προτιμάς ολικής άλεσης ψωμί και δημητριακά πρωινού, ώστε να λαμβάνεις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Έτσι θα έχεις περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5. Να προσπαθείς να έχεις μία εναλλακτική – φυτική πηγή ασβεστίου καθημερινά, όπως τα αμύγδαλα, το ταχίνι ή το μπρόκολο.
6. Όταν επιθυμήσεις γλυκό, διάλεξε εκείνο που θα συμβάλλει στη θρέψη σου και δεν θα σου δώσει απλά κενές θερμίδες. Για παράδειγμα, κατανάλωσε χαλβά από ταχίνι. Το σησάμι και το ταχίνι που περιέχει θα συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών σου σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Τέλος, βάλε στην ημέρα σου και λίγη φυσική δραστηριότητα. Λίγα λεπτά βαδίσματος, θα σε οδηγήσουν στον δρόμο της επιτυχίας.
Αν τελικά καταφέρεις να νιώσεις καλύτερα, πιο ευτυχισμένος, πιο υγιής και πιο αδύνατος, καλό θα είναι να ξανασκεφτείς: «Μήπως θα πρέπει να υιοθετήσω μερικές από τις επιλογές της νηστείας και στην καθημερινή διατροφή μου»;
*Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής