Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία αναδεικνύεται εκπληκτικά όμορφη μέσα από τις αντιθέσεις της. Οι αντιθέσεις κυριαρχούν και στη γαστρονομία της, όπου ένα πλήθος γεύσεων συνομιλεί με σημείο αναφοράς τα ζυμαρικά. Ανακάλυψε λοιπόν πέντε αντιπροσωπευτικές μακαρονάδες της ιταλικής κουζίνας, που μέσα από τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματά τους θα γίνουν το εισιτήριό σου για να ταξιδέψεις σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστές γωνιές της γειτονικής χώρας.
Στη Ρώμη
Η Αιώνια Πόλη είναι μια πελώρια χρονομηχανή, με τα καλοδιατηρημένα αξιοθέατά της όπως το Κολοσσαίο, το σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι και το μεγαλειώδες Πάνθεον. Με τις πολύβουες αλλά πανέμορφες πλατείες της όπως η Πιάτσα Ναβόνα και η λεγόμενη Πλατεία της Ισπανίας. Με την Πόλη του Βατικανού, όπου δεσπόζει ο μεγαλειώδης ναός του Αγίου Πέτρου. Αλλά και με τα λιγότερο γνωστά μνημεία της, όπως το πάρκο της Βίλλας Μποργκέζε και το Κάστρο του Αγίου Αγγέλου. Για την ακρίβεια, ακόμα και το πιο «ταπεινό» πλακόστρωτο δρομάκι της Ρώμης, που ελίσσεται ανάμεσα σε κτίρια που μετρούν αιώνες ιστορίας, σε προσκαλεί σε ένα μαγικό, ρομαντικό, υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν!
Γαστρονομία: Ένα μόνο από τα γευστικά αριστουργήματα που γεννήθηκαν στη Ρώμη είναι η σάλτσα Arrabbiata, που έχει ως ιδανικό συνοδό τις πέννες. «Arrabbiata» σημαίνει στα ιταλικά «θυμωμένος», καθώς το συγκεκριμένο, αρκετά καυτερό μείγμα κάνει το αίμα σου να βράζει από την πρώτη μπουκιά! Ιδανικά συνδύασε την Arrabbiata με Penne Rigate, αλλά και οι Penne Lisce μπορούν να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.
Penne Rigate all’ Arrabbiata
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γραμμ. Barilla Penne Rigate
Αλάτι
1 χούφα φύλλα βασιλικού
150 γραμμ. πεκορίνο, τριμμένο (προαιρετικά, για γαρνιτούρα)
Για τη σάλτσα:*
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (+ λίγο ακόμα για γαρνιτούρα)
2 κ.γ. νιφάδες τσίλι
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
800 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
½ κ.γ. μηλόξιδο
*Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έτοιμη σάλτσα Barilla Arrabbiata
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις το τσίλι. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει, ρίχνεις το σκόρδο και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι το σκόρδο να ροδίσει ελαφρώς. Τότε, προσθέτεις τις ντομάτες, σπώντας τις με ένα ξύλινο πιρούνι, και αλατίζεις κατά βούληση.
2. Σιγοβράζεις το μείγμα της σάλτσας για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει. Στο μεταξύ, μαγειρεύεις τα ζυμαρικά al dente. Για να δέσει η σάλτσα μπορείς να της προσθέσεις ελάχιστο από το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά. Στο τέλος προσθέτεις στη σάλτσα και το μηλόξιδο. Δοκιμάζεις και, αν χρειαστεί, συμπληρώνεις με λίγο ακόμα αλάτι και προσθέτεις πιπέρι.
3. Σουρώνεις τα ζυμαρικά και τα ανακατεύεις με τη σάλτσα καλά, μέχρι να τα καλύψει. Περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρεις με τα φύλλα βασιλικού και, αν θέλεις, με τριμμένο πεκορίνο.
Στην Εμίλια-Ρομάνια
Ο μόνος λόγος που η περιφέρεια αυτή της βόρειας Ιταλίας δεν ανήκει στους πιο διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως είναι γιατί έχει την «ατυχία» να γειτνιάζει με την Τοσκάνη, αλλά και με την περιφέρεια του Βένετο, όπου βρίσκονται η Βενετία και η Βερόνα. Ωστόσο, η Εμίλια-Ρομάνια κρύβει ένα πλήθος όμορφων προορισμών, όπως είναι η πρωτεύουσά της, Μπολόνια, με το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο (1088), η μεσαιωνική Φεράρα, που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, και η Μόντενα, αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της ταχύτητας, δεδομένου ότι αποτελεί έδρα για πολλά brands αυτοκινήτων (Ferrari, Lamborghini κ.λπ.) αλλά και για το μουσείο Enzo Ferrari.
Γαστρονομία: Η Εμίλια-Ρομάνια είναι, επίσης, αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της γεύσης, καθώς αποτελεί γενέτειρα για μερικές από τις εμβληματικότερες ιταλικές συνταγές αλλά και πρώτες ύλες. Εδώ παράγονται, μεταξύ άλλων, το βαλσαμικό ξίδι, η παρμεζάνα, αλλά και διάφορα ονομαστά αλλαντικά όπως το προσούτο της Πάρμα και η μορταδέλα της Μπολόνια.
Στην Ιμόλα, μια πόλη κοντά στην Μπολόνια, γεννήθηκε επίσης η σάλτσα Bolognese, αναφορές για την οποία συναντάμε ήδη σε βιβλία μαγειρικής του 18ου αιώνα, όπως στο μπεστ σέλερ του Ιταλού επιχειρηματία Pellegrino Artusi «La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene» («Η επιστήμη στην κουζίνα και η τέχνη του να τρως καλά», 1891)! Η αυθεντική Bolognese, ή ραγού αλά Bolognese, φτιάχνεται με κρέας σε κιμά ή σε μικρά κομμάτια (που σε αντίθεση με τον «δικό μας» κιμά για μακαρόνια σιγομαγειρεύεται για ώρες) και συνοδεύεται με ταλιατέλες ή με κάποιο άλλο πλατύ ζυμαρικό. Ακολουθεί μία εύκολη πρόταση.
Tagliatelle με σάλτσα Bolognese
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γραμμ. Barilla Tagliatelle Uovo
Αλάτι
Φλοίδες παρμεζάνας (προαιρετικά, για γαρνιτούρα)
Για τη σάλτσα:*
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια σέλερι, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 καρότο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
500 γραμμ. χοιρινό κιμά
500 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
50 ml κόκκινο κρασί
50 ml γάλα
300 ml πελτέ ντομάτας
400 ml ζωμό λαχανικών ή κότας
*Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έτοιμη σάλτσα Barilla Bolognese
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνεις το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.
2. Στο μεταξύ, τοποθετείς τους κιμάδες σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύεις. Ρίχνεις και το κρέας στο τηγάνι και σοτάρεις μέχρι να ροδίσει – περίπου για 5 λεπτά ακόμα.
3. Σβήνεις με το κόκκινο κρασί και αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτεις και το γάλα. Αφήνεις να σιγοβράσει για ακόμα 2 λεπτά και προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και το ζωμό. Συνεχίζεις το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 3 ώρες μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του και να πήξει. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι και την αφήνεις, σκεπασμένη, να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
4. Μόλις η σάλτσα κρυώσει, μαγειρεύεις τα ζυμαρικά al dente, σουρώνεις και ανακατεύεις με τη σάλτσα.
5. Γαρνίρεις, αν θέλεις, με λίγες φλοίδες παρμεζάνας.
Στη Λιγυρία
Γνωστή και ως Ιταλική Ριβιέρα για τις δαντελωτές ακτογραμμές και τα κοσμικά θέρετρά της, η Λιγυρία, στη βορειοανατολική Ιταλία, έχει ως τουριστικό έμβλημα το πανέμορφο Πορτοφίνο, ένα πρώην ψαροχώρι και νυν ταξιδιωτικό προορισμό για πολλούς επωνύμους: ένα αληθινό έργο τέχνης, όπου το πράσινο των πεύκων συναντά το τιρκουάζ της Μεσογείου. Αν επισκεφτείς την περιοχή της Λιγυρίας, ωστόσο, αξίζει να περάσεις και από τη Γένοβα, για να δεις από κοντά αξιοθέατα όπως ο καθεδρικός ναός και το Palazzo Reale.
Γαστρονομία: Στη Γένοβα γεννήθηκε το δέκατο ένατο αιώνα η περίφημη σάλτσα Pesto alla Genovese, πατώντας σε μια παλαιότερη σάλτσα με βάση το σκόρδο (τη λεγόμενη aglione), οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη του χρόνου. Στην aglione, λοιπόν, προστέθηκαν δύο θησαυροί που έφτασαν στο περίφημο λιμάνι της Γένοβας από την Ανατολή, ο βασιλικός και το κουκουνάρι, και εγένετο… η Pesto. Η συνταγή που ακολουθεί ονομάζεται avvantaggiata, που σημαίνει «ενισχυμένη» – στην προκειμένη περίπτωση, με πράσινα φασολάκια και πατάτα. Μπορείς, ωστόσο να την απολαύσεις και χωρίς αυτά τα υλικά, σε μια απλούστερη εκδοχή της, ή να τη συνδυάσεις με Gnocchi αντί για Linguine.
Linguine με σάλτσα Pesto Genovese και πράσινα φασολάκια
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γραμμ. Barilla Linguine
Αλάτι
100 γραμμ. πράσινα φασολάκια, κομμένα στα τρία
1 μεγάλη πατάτα
Για τη σάλτσα:*
1 σκελίδα σκόρδου
1 κ.σ. κουκουνάρι
40 γραμμ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη (+ λίγη ακόμα για γαρνιτούρα)
3 κ.σ. πεκορίνο, τριμμένο (+ λίγο ακόμα για γαρνιτούρα)
4 κ.σ. έξτρα παρθένo ελαιόλαδο
*Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έτοιμη σάλτσα Barilla Pesto Genovese
Εκτέλεση:
1. Χτυπάς στο μπλέντερ ή σε γουδί το σκόρδο, το κουκουνάρι και το αλάτι μέχρι να έχεις μια ομοιογενή πάστα. Προσθέτεις το βασιλικό και το ελαιόλαδο, μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνεις την παρμεζάνα και το πεκορίνο και ανακατεύεις καλά.
2. Μαγειρεύεις τα ζυμαρικά al dente.
3. Καθαρίζεις και κόβεις την πατάτα σε κυβάκια. Τα βράζεις σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
4. 4 λεπτά πριν να είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, προσθέτεις στην κατσαρόλα τους και τα φασολάκια.
5. Στραγγίζεις τα ζυμαρικά και τα φασολάκια και τα ανακατεύεις με την πέστο και τις πατάτες. Σερβίρεις αμέσως, περιχύνοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (ή μείγμα των δύο τυριών).
Στην Καλαβρία
Σε αυτή τη χερσόνησο στη νότια Ιταλία, η μύτη της οποίας σχεδόν αγγίζει το νησί της Σικελίας, η φτώχεια έχει σπρώξει πολλούς κατοίκους να μεταναστεύσουν στη βόρεια Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό. Ωστόσο εδώ επιβιώνει μια κοινότητα λίγων χιλιάδων ανθρώπων η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς: Πρόκειται για τους κατοίκους των λεγόμενων ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας, θαρραλέων οικισμών από πέτρα και κεραμίδι, χτισμένων πάνω σε άγριες πλαγιές, έτσι ώστε να ατενίζουν ποτάμια που ελίσσονται μέσα σε φαράγγια και πλάι σε γκρεμούς.
Γαστρονομία: Στην Καλαβρία μπορείς να απολαύσεις μια λιγότερο διάσημη εκδοχή της γενοβέζικης Pesto, τη λεγόμενη Pesto alla Calabrese, φτιαγμένη από τα πιο εκλεκτά τοπικά υλικά, στη φιλοσοφία της ιταλικής κουζίνας που επιμένει στην απλότητα αλλά δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τις κορυφαίες πρώτες ύλες. Στην Pesto της Καλαβρίας, λοιπόν, ενώνονται το περίφημο κόκκινο κρεμμύδι από την Tropea (ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της περιοχής που επίσης αξίζει να επισκεφτείς), ντοματίνια από την Καλαβρία (τα οποία, επιπλέον, γίνονται εξαιρετικά λιαστά), κόκκινες πιπεριές και λίγη καυτερή πιπερίτσα, και φυσικά τα τυπικά ιταλικά τυριά ρικότα και πεκορίνο. Στην παρακάτω συνταγή μπορείς, αν θέλεις, να αντικαταστήσεις τα Fusilli με Penne ή με Spaghetti.
Fusilli με σάλτσα Pesto Calabrese
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γραμμ. Barilla Fusilli
Αλάτι
Για τη σάλτσα:*
6 ώριμα ντοματίνια
1 κόκκινο κρεμμύδι
2 κόκκινες πιπεριές
250 γραμμ. ρικότα
100 γραμμ. πεκορίνο, τριμμένο (+ λίγο ακόμα για γαρνιτούρα)
Λίγη καυτερή πιπερίτσα
Μία πρέζα ρίγανη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
*Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έτοιμη σάλτσα Barilla Pesto Calabrese
Εκτέλεση:
1. Πλένεις καλά όλα τα λαχανικά, κόβεις σε φέτες τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα ντοματίνια. Τα ρίχνεις όλα μαζί σε ένα τηγάνι για λίγο σε χαμηλή φωτιά, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την καυτερή πιπερίτσα.
2. Αφήνεις το μείγμα να κρυώσει και το χτυπάς στο μπλέντερ μέχρι να έχεις μια ομοιογενή πάστα. Το μεταφέρεις σε ένα μπολ, προσθέτεις το πεκορίνο και τη ρικότα και ανακατεύεις καλά. Ρίχνεις και λίγη ρίγανη.
3. Μαγειρεύεις τα ζυμαρικά al dente. Τα σουρώνεις και τα ανακατεύεις με την Pesto.
4. Σερβίρεις αμέσως, περιχύνοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με τριμμένο πεκορίνο.
Στη νήσο Ίσκια
Το μικροσκοπικό αυτό, ηφαιστειογενές κομμάτι γης στην Τυρρηνική θάλασσα, στον κόλπο της Νάπολης, αποτελεί από μόνο του έναν ταξιδωτικό προορισμό, καθώς συνδυάζει την αυθεντική ιταλική ατμόσφαιρα με την πολυτέλεια, τη γαλήνη του απέραντου γαλάζιου με την άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου (καθώς στη νήσο Ίσκια ορθώνεται το 788 μέτρων όρος Epomea). Για το μοναδικό χαρακτήρα της η Ίσκια έχει γίνει στο παρελθόν σκηνικό για ταινίες όπως η «Κλεοπάτρα» (1963) με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και, πιο πρόσφατα, ο «Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» (1999). Αν βρεθείς εδώ, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο σε έναν ηφαιστειογενη βράχο που συνδέεται με το νησί με μια γέφυρα μήκους 200 μέτρων, αλλά και την παραλία του Sorgeto με τις φυσικές θερμές πηγές της.
Γαστρονομία: Σύμφωνα με μια εκδοχή, η συνταγή Spaghetti alla Puttanesca ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στις πόρνες της Νάπολης (εξ ου και το όνομα). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στην Ίσκια στη δεκαετία του ’50, όταν ο Sandro Petti, ιδιοκτήτης ενός δημοφιλούς εστιατορίου του νησιού ονόματι Rancho Fellone, υποδέχτηκε απρόσμενα, αργά το βράδυ, μια πεινασμένη παρέα και αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει με όποια υλικά είχε στην κουζίνα του: ελιές, αντζούγιες, ελαιόλαδο, σκόρδο και λίγες ντομάτες. Όταν τα ανακάτεψε, τα μαγείρεψε και τα σέρβιρε με Spaghetti, οι επισκέπτες του ενθουσιάστηκαν τόσο με το δημιούργημά του, που άρχισαν να του το ζητούν κάθε βράδυ! Σταδιακά η φήμη του νέου πιάτου, σύμφωνα με την ίδια ιστορία, ξεπέρασε τα σύνορα της Ίσκιας και κατέκτησε όλο τον κόσμο. Σίγουρα εκείνο το βράδυ ο Petti δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια «λύση ανάγκης» θα οδηγούσε στο λανσάρισμα ενός πιάτου που πλέον έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ιταλικής κουζίνας!
Spaghetti με σάλτσα Puttanesca
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γραμμ. Barilla Spaghetti
Αλάτι
Για τη σάλτσα:*
7 φιλέτα αντζούγιας (σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο), ψιλοκομμένα, συν 4 κ.σ. από το ελαιόλαδο στο οποίο διατηρήθηκαν
4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
½ πιπερίτσα τσίλι, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη (+ λίγη ακόμα, αν σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πικάντικες γεύσεις)
80 γραμμ. μαύρες ελιές, κομμένες στη μέση
80 γραμμ. πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση
2 κ.σ. κάππαρη
8 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση
400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
Το ξύσμα και ο χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι, κατά προτίμηση παλαιωμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έτοιμη σάλτσα Barilla Puttanesca
Εκτέλεση:
1. Ρίχνεις το ελαιόλαδο από τις αντζούγιες σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, σοτάρεις το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι για 2 λεπτά.
2. Προσθέτεις τις ελιές, την κάππαρη, τα ντοματίνια, τις αντζούγιες και το λευκό κρασί στο τηγάνι, ανακατεύεις καλά και συνεχίζεις το μαγείρεμα για ακόμα 5-6 λεπτά.
3. Στη συνέχεια, προσθέτεις και τα ντοματάκια κονκασέ και αφήνεις να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για περίπου 10 λεπτά ακόμα.
4. Δοκιμάζεις τη σάλτσα, αλατοπιπερώνεις κατά βούληση, προσθέτεις αν θέλεις λίγη ακόμα πιπερίτσα τσίλι και ρίχνεις το βαλσαμικό ξίδι.
5. Μαγειρεύεις τα ζυμαρικά al dente. Τα σουρώνεις, κρατώντας μία μεγάλη κουταλιά από το νερό τους.
6. Προσθέτεις το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύεις. Ρίχνεις το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το βασιλικό. Ανακατεύεις τη σάλτσα με τα Spaghetti και σερβίρεις αμέσως.
Μάθε περισσότερα για τα ζυμαρικά
Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές ιταλικής κουζίνας αλλά και προτάσεις για ζυμαρικά και σάλτσες στο www.barilla.com