Αν πιστεύεις ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο σε ένα σπιτικό τραπέζι, τότε μάλλον η λύση του μπουφέ σου ταιριάζει περισσότερο από ένα καθιστό γεύμα. Αφενός απλουστεύει το ρόλο του οικοδεσπότη, αφετέρου μπορεί να «ταΐσει» ένα μεγαλύτερο πλήθος (το οποίο μπορεί να μη χωράει γύρω από το τραπέζι της τραπεζαρίας). Τα μυστικά του μάς αποκαλύπτει η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com).
1ο στάδιο: προετοιμασία του χώρου
Η τραπεζαρία σου δεν διαθέτει το έπιπλο του μπουφέ; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις το έπιπλο στο οποίο θα αναθέσεις αυτόν το ρόλο. «Η πρώτη και προφανέστερη σκέψη είναι να χρησιμοποιήσουμε το τραπέζι της τραπεζαρίας, το οποίο θα έχουμε τοποθετήσει δίπλα στον τοίχο», προτείνει η Άντζελα Κοντού. Διαφορετικά, εφόσον το επιτρέπουν η διαρρύθμιση και τα τετραγωνικά, μπορούμε να μεταφέρουμε στο χώρο της γιορτής ένα άλλο, βοηθητικό τραπέζι.
Πριν στρώσουμε το τραπεζομάντιλο, καλό είναι να απλώσουμε ένα άλλο τραπεζομάντιλο, προστατευτικό, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ζημιά στο έπιπλο του μπουφέ.
Κατόπιν, «τοποθετούμε στην άκρη του μπουφέ τα πιάτα, τα πιρούνια, τα μαχαίρια (αν είναι απαραίτητα) και τις χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια θα έρθουν οι πιατέλες με τα φαγητά, οι οποίες τοποθετούνται στη σειρά με την οποία θα έρχονταν σε ένα καθιστό τραπέζι. Πρώτα δηλαδή οι σαλάτες, μετά τα ορεκτικά, τα συνοδευτικά και τέλος τα κυρίως πιάτα», εξηγεί η food blogger.
Τα ποτήρια, τα ποτά και τα αναψυκτικά τοποθετούνται σε ένα άλλο σημείο. Το ίδιο και τα γλυκά, μαζί με τα συνοδευτικά σερβίτσια τους (πιατάκια, κουταλάκια, χαρτοπετσέτες κ.λπ.).
2ο στάδιο: δημιουργία μενού
«Το ερώτημα τι φαγητά θα προσφέρουμε στο μπουφέ, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες», διευκρινίζει η Άντζελα Κοντού. Καταρχήν, τι είδους περίσταση είναι αυτή για την οποία μαζευτήκαμε; Αν, για παράδειγμα, είναι Χριστούγεννα, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν εορταστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Μετά θα λάβουμε υπόψη μας τους καλεσμένους μας, τον αριθμό τους, την ηλικία τους, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους. «Σε ένα παιδικό πάρτι, ας πούμε, πρωταρχικό ρόλο στις επιλογές μας πρέπει να παίζει η ηλικία των μικρών μας καλεσμένων!».
«Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον μια-δυο σαλάτες (π.χ. σαλάτα εποχής και πατατοσαλάτα), δυο ορεκτικά (για παράδειγμα τυρόπιτα και ζυμαρικά ωγκρατέν), δυο κυρίως πιάτα (π.χ. ένα χοιρινό ρολό ψητό και μπουκίτσες φιλέτου κοτόπουλου στην κατσαρόλα) και ένα συνοδευτικό (όπως πιλάφι με λαχανικά). Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια υλικά στα διάφορα πιάτα».
Εννοείται επίσης ότι πρέπει να μεριμνήσουμε και για τα αντίστοιχα γλυκά.
Μια εύκολη (αν και όχι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον και… την αισθητική) λύση, αν έχουμε καλέσει πολλά άτομα, είναι να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά ή χάρτινα σερβίτσια. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα παιδικό πάρτι ή μια γιορτή με πολύ μικρά παιδιά.
3ο στάδιο: λίστα αγορών και ψώνια
Σύμφωνα με το μενού καταρτίζουμε και τη λίστα με όλα όσα θα χρειαστεί να αγοράσουμε. Φροντίζουμε να κάνουμε αρκετές μέρες νωρίτερα τα ψώνια μας, για να αποφύγουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής. «Αφήνουμε για την προηγούμενη μέρα ή ακόμα και για την ίδια μόνο τα πολύ ευπαθή υλικά, όπως τα αλλαντικά, το γάλα, το ψάρι και τα θαλασσινά», προσθέτει η Άντζελα Κοντού.
4ο στάδιο: Ώρα για μαγείρεμα!
Η Άντζελα Κοντού μάς δίνει 5 ιδέες για πιάτα ιδανικά για μπουφέ, δηλαδή εύκολα στην κατανάλωση, νόστιμα, χορταστικά και από υλικά όχι απαγορευτικά ακριβά:
Παστιτσάκια ατομικά σε μάφινς
Υλικά (για 40 κομμάτια):
σφολιατάκια στρογγυλά (2 συσκευασίες των 20)
250 γραμ. κιμά
1 σκελ. σκόρδο
καρυκεύματα για τον κιμά ( αλάτι, πιπέρι, κανέλα κ.λπ.)
3 κουταλιές τριμμένο ρεγκάτο
3/4 ενός πακέτου 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι βρασμένο και σουρωμένο
4 κουταλιές μαργαρίνη
4 κουταλιές αλεύρι
1 αυγό
1 και 1/3 κούπας γάλα
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1. Σωτάρουμε καλά τον κιμά σε 1 κουταλιά λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρυκεύματα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τον κιμά με το κοφτό μακαρονάκι και το ρεγκάτο.
2. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ λιώνοντας τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι, σωτάροντας μετά το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Μετά ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και όταν η κρέμα είναι έτοιμη, προσθέτουμε το αυγό, καθώς και αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο.
3. Σε ένα ταψί για μάφινς βάζουμε θήκες σιλικόνης για μάφινς και σε κάθε μία ένα σφολιατάκι. Από πάνω μια κουταλιά κιμά- μακαρονάκι και από πάνω μια κουταλιά μπεσαμέλ. Ψήνουμε τα μάφινς μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω.
Λιβανέζικες πιτούλες με ντοματένιο άλειμμα
Υλικά (για 12 κομμάτια):
1 συσκευασία λιβανέζικες πιτούλες
10-12 λιαστές ντομάτες
4 κουταλιές πελτέ ντομάτας πολύ καλής ποιότητας, αν είναι δυνατό σπιτικό
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
100 γραμ. ανθότυρο
μερικά φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά λάδι
αλάτι και πιπέρι
για το γαρνίρισμα:
1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα σε στικς
μερικά ακόμα φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αλείφουμε κάθε πιτούλα με μια κουταλιά από το μίγμα και γαρνίρουμε με στικς μοτσαρέλας και φρεσκοκομμένο βασιλικό.
Καναπεδάκια με άλειμμα τόνου
Υλικά (για 40 κομμάτια):
2 πακέτα κρακεράκια των 20 κομματιών περίπου
μια κονσέρβα τόνο σε λάδι 200 γρ.
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά λάδι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φέτα χτεσινό ψωμί
Για το γαρνίρισμα, κόκκινη πιπεριά κομμένη με κουπ πατ σε όποιο σχήμα θέλουμε
Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Αλείφουμε τα κρακεράκια. Γαρνίρουμε με την πιπεριά.
Τορτίγιες γεμιστές με ψητά λαχανικά
Υλικά:
1 πακέτο τορτίγιες σε μεγάλο μέγεθος
1 κουτί τυρί κρέμα 200 γρ.
1 μεγάλη μελιτζάνα
2-3 κολοκύθια
2-3 πιπεριές Φλωρίνης
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα λαχανικά σε όσο λεπτότερες φέτες μπορούμε και τις ψήνουμε στο γκριλ. Αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Αυτό μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Τη μέρα του μπουφέ και μερικές ώρες νωρίτερα αλείφουμε με το τυρί κάθε τορτίγια και απλώνουμε φέτες λαχανικών επάνω. Τυλίγουμε σφιχτά και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν.
3. Λίγο πριν το σερβίρισμα με καλό κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις δυο άκρες -αλλά τις κρατάμε για μας!- και μετά κόβουμε σε μπουκιές τις τορτίγιες και τις τοποθετούμε με το κομμένο μέρος επάνω στην πιατέλα.
Μπουρεκάκια με κιμά και σπανάκι
Υλικά (περίπου 40 κομμάτια):
1 πακέτο φύλλο κρούστας λεπτό για πίτες ( 10-12 φύλλα)
για τον κιμά:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο
1 γεμάτη κουταλιά γκαράμ μασάλα
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας κονκασέ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλατοπίπερο
για το σπανάκι:
1/2 κιλό σπανάκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο άνηθο
1 αυγό
100 γραμ. φέτα
Πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη γέμιση του κιμά. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και λίγο λάδι τον κιμά και όταν αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το σκορδάκι ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Ο στόχος είναι να βράσει το μίγμα και να μείνει χωρίς υγρασία. Αν δεν σωθεί το νερό στο εικοσάλεπτο, τότε συνεχίστε για λίγο το βράσιμο χωρίς καπάκι. Αφήστε το να κρυώσει.
3. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά πολύ καλά. Μαραίνουμε σε ένα τηγάνι το σπανάκι χωρίς προσθέσουμε τίποτα. Το αφήνουμε να κρυώσει και με τις παλάμες το σφίγγουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με το κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Προσθέτουμε τη φέτα, το αυγό και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
4. Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή μια ρόδα κόβουμε πρώτα στη μέση κατά μήκος και ύστερα κατά πλάτος. Τώρα έχουμε το φύλλο χωρισμένο στα τέσσερα. Βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα καλύπτουμε μέχρι να τα χρειαστούμε γιατί ξεραίνονται όσο είναι εκτεθειμένα.
5. Τώρα είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε τα μπουρεκάκια. Τα μισά φύλλα τα γεμίζουμε με το μίγμα σπανακιού και τα άλλα μισά με το μίγμα του κιμά. Παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά και την τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός κομματιού φύλλου. Γυρνάμε προς τα πάνω το κάτω περιθώριο, γυρνάμε προς τα μέσα τα πλαϊνά περιθώρια, μετά λαδώνουμε ελαφρά την επάνω άκρη του φύλλου και ρολάρουμε.
6. Φτιάχνουμε τα ρολάκια μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αρκετά κοντά γιατί δε φουσκώνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου ώσπου να ροδίσουν.