Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι εμπλέκονται ακόμα και στην παραγωγή […]

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι εμπλέκονται ακόμα και στην παραγωγή της «αντικαταθλιπτικής» ορμόνης σεροτονίνης!).

Το ήξερες όμως ότι μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι μία από τις πλουσιότερες και πιο απολαυστικές πηγές προβιοτικών; Ο λόγος για το κεφίρ, ένα ρόφημα από τον Καύκασο που θυμίζει στην υφή αλλά και στη γεύση γιαούρτι σε ελαφρώς ρευστή μορφή.

«Παρασκευάζεται από κάθε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι», εξηγεί η Άντζελα Κοντού, food blogger (ahungrybear.weebly.com). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο) και κυρίως εξοπλίζει την εντερική χλωρίδα με μικροοργανισμούς σημαντικούς για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

«Οι αποικίες κεφίρ δεν πωλούνται. Χαρίζονται μόνο, από χέρι σε χέρι, διότι είναι ένα δώρο ζωής που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προς το συνάνθρωπό του», προσθέτει η Άντζελα Κοντού.

Ίσως λοιπόν μπορέσεις να βρεις κάποιον που τις χαρίζει σε αυτό το blog, μέσα από αγγελίες, ή ρωτώντας τους γνωστούς σου (ιδιαίτερα όσους «το ψάχνουν» σε θέματα υγιεινής διατροφής).

Και μετά, ακολουθείς βήμα βήμα τις οδηγίες της Άντζελας Κοντού.

Προσοχή: Στην παρασκευή κεφίρ χρησιμοποιείς πάντα γυάλινα ή πλαστικά σκεύη. «Ποτέ μεταλλικά, διότι η επαφή με το μέταλλο το καταστρέφει!», τονίζει η Άντζελα Κοντού.

Σε γενικές γραμμές, η αποικία του κεφίρ αναπτύσσεται όταν την τοποθετήσουμε στο γάλα και την αφήσουμε εκεί να κάνει τη ζύμωση. «Το γάλα κατά τη διάρκεια και μετά τη ζύμωση μοιάζει λίγο σαν να έχει «κόψει». Αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά είναι το επιθυμητό και το ζητούμενο. Άλλωστε, μόλις το ανακατέψουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα, αμέσως τείνει να ομογενοποιηθεί ξανά», ξεκαθαρίζει η food blogger.

Πώς θα φτιάξουμε κεφίρ, λοιπόν;

1. Οι κόκκοι κεφίρ που θα μας δώσουν φιλοξενούνται μέσα σε λίγο γάλα, σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Σουρώνουμε λοιπόν το κεφίρ χρησιμοποιώντας ένα ευρύχωρο πλαστικό σουρωτήρι (όχι τσαγιού, αλλά μεγαλύτερου μεγέθους, που θα βρούμε σε καταστήματα με είδη σπιτιού και υπαίθριες αγορές). Στην επιφάνεια του σουρωτηριού, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα τους κόκκους κεφίρ προσεκτικά, χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί! Πετάμε το γάλα στο οποίο έγινε η μεταφορά της αποικίας.

2. Στη συνέχεια, υπάρχει μια διαφορά στην πρακτική που ακολουθείται. «Ορισμένοι ξεπλένουν τους κόκκους κεφίρ με γάλα ή εμφιαλωμένο νερό προτού το ξαναχρησιμοποιήσουν. Άλλοι πάλι, ανάμεσά τους κι εγώ, δεν το κάνουν. Για την ακρίβεια το ξεπλένω περιστασιακά, περίπου μία φορά το μήνα», προτείνει η Άντζελα Κοντού, που θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο διατηρείται το κολλώδες υγρό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, που συγκρατεί την αποικία.

3. Με τη βοήθεια της σπάτουλας μεταφέρουμε την αποικία μας σε καθαρό βάζο και το γεμίζουμε με γάλα (όχι μέχρι πάνω). Το κλείνουμε με καπάκι και το βάζουμε σε ένα ντουλάπι για να γίνει η ζύμωση. Το κεφίρ είναι έτοιμο μετά από περίπου ένα εικοσιτετράωρο (ανάλογα και με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος: το καλοκαίρι είναι έτοιμο γρηγορότερα).

4. Σουρώνουμε ξανά, κρατώντας το γάλα που πέφτει σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι. Αυτό είναι το κεφίρ μας. Μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ή να το αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και να το φυλάξουμε στο ψυγείο, έως και 3-4 μέρες. Γεμίζουμε ξανά ένα βάζο με την αποικία κεφίρ από το σουρωτήρι και φρέσκο γάλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή (ζύμωση του γάλακτος για περίπου 24 ώρες σε ένα μπουκάλι, σούρωμα για διαχωρισμό του κεφίρ, ξέπλυμα των κόκκων, αν θέλουμε, και τοποθέτηση της αποικίας σε νέο γάλα).

5. Αν δεν θέλουμε να παρασκευάζουμε κεφίρ καθημερινά αλλά να διακόψουμε αυτή τη διαδικασία, τοποθετούμε το βάζο με τους κόκκους κεφίρ και λίγο φρέσκο γάλα στην ψύξη ή και στην κατάψυξη χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αποικία μας δεν παθαίνει τίποτα, απλώς αδρανοποιείται. Όταν θελήσουμε να την ενεργοποιήσουμε ξανά, βγάζουμε το βάζο από το ψυγείο και το αφήνουμε να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (από την κατάψυξη βέβαια θα χρειαστεί πολύ περισσότερες ώρες). Μετά σουρώνουμε, πετάμε το γάλα και βάζουμε την αποικία σε καθαρό βάζο με φρέσκο γάλα ξεκινώντας νέο κύκλο ζύμωσης.

6. Μετά από μερικές δοκιμές, το προσωπικό μας γούστο θα καθορίσει πόσες ώρες θα αφήνουμε το κεφίρ να ζυμώνεται. Όσο περισσότερο ζυμώνεται τόσο πιο ξινό και πυκνό γίνεται, αλλά και πιο ωφέλιμο.

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

Το γεμιστό κοτόπουλο… αλλιώς!

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και όλες οι διεθνείς κουζίνες διαθέτουν εξαιρετικές συνταγές για αμέτρητες εκδοχές του.
Back To Top