Υγιεινή κι απολαυστική, μια δροσερή σαλάτα για συνοδευτικό αλλά και για κυρίως
Αυτή η απλή σαλάτα είναι το τέλειο συνοδευτικό πιάτο για να την φτιάχνετε όλο το φθινόπωρο. Δεν πιστεύουμε στις βαρετές σαλάτες και τα τραγανά μήλα και τα cranberries δίνουν πολλή σπιρτάδα σε αυτή την εκδοχή. Το ελαφρώς γλυκό και λεμονάτο ντρέσινγκ είναι εύκολο να το φτιάξετε και θα θέλετε να έχετε επιπλέον στη διάθεσή σας για να το περιχύσετε παντού. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας μήλα για αυτό. Μας αρέσουν τα εξαιρετικά τραγανά, γλυκά και τάρτα, γι' αυτό χρησιμοποιήσαμε Granny Smith και Honeycrisp. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατσικίσιο τυρί αντί για φέτα ή καρύδια στη θέση των πεκάν. Προσαρμόζεται εύκολα η συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας!
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
4 - 6 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 λεπτά
Συστατικά
1 1/2 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
3/4 φλ. τρίχρωμη κινόα, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
1/2 φλ. αποξηραμένα κράνμπερι
1 μεγάλο κομμάτι κατσαρό kale (ή λάχανο ή μαρούλι), χοντροκομμένο
Αλάτι
2 μέτρια μήλα χωρίς τη φλούδα, όπως η Granny Smith ή το Honeycrisp, ψιλοκομμένα
1/4 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/3 φλ. φρυγανισμένα πεκάν, χοντροκομμένα
60 γρ. θρυμματισμένη φέτα
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. μέλι
Χυμό από 1 λεμόνι
Πρέζα νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, βάλτε το νερό να βράσει. Προσθέστε κινόα και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει η κινόα, περίπου 15 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Αναδέψτε με ένα πιρούνι και μετά προσθέστε κράνμπερι από πάνω. Σκεπάζετε και αφήνετε στον ατμό για 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε το kale σε ένα μεγάλο μπολ. Καρυκεύετε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας. Προσθέστε κινόα, κράνμπερι, μήλα, κρεμμύδι, πεκάν και φέτα και ανακατέψτε για να αναμειχθούν.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί μουστάρδα, λάδι, μέλι, χυμό λεμονιού και νιφάδες κόκκινο πιπέρι και καρυκεύετε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Ρίχνετε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα και ανακατεύετε να συνδυαστούν.