Το πουρμπουάρ μετά το τέλος ενός γεύματος, είναι μια συνήθεια που πολλοί σε όλο την ακολουθούν πιστά για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την εκτίμησή τους για την εξυπηρέτηση που έλαβαν. Το σίγουρο είναι ότι το 16% κάθε λογαριασμού που πληρώνετε σε μπαρ και καφετέριες θα έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να αποδίδεται στους σερβιτόρους ως αμοιβή.
Πρόσφατα, ένας αμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου αποκάλυψε ότι το tip, κρύβει μια μάλλον σκοτεινή ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent. Η προέλευση του φιλοδωρήματος έχει τις ρίζες του στον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο, όταν η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα των εστιατορίων να μην πληρώνουν τους σκλάβους και αντ’ αυτού το ποσό να το δίνουν οι πελάτες. Αυτή η μικρή αμοιβή σήμαινε ότι κανείς δε θα μπορούσε να υποστηρίξει την υποδούλωσή τους.
Ο Danny Meyer, ιδρυτής της αλυσίδας γρήγορου φαγητού Shake Shack, γράφει το άρθρο, προσπάθησε για τη σταδιακή κατάργηση της πρακτικής του φιλοδωρήματος εξαιτίας της προβληματικής ιστορίας που κουβαλά. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όσοι εκείνες τις εποχές εργάζονταν σε εστιατόρια, ήταν αφροαμερικανοί», δηλώνει στην εφημερίδα και συμπληρώνει «Αρχικά, αυτή την πρακτική δεν υπήρχε στην Ασία και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες…».