Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας […]

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας!

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας από μέσα.

Τι είναι λοιπόν καλό να έχετε αυτό τον καιρό στο πιάτο σας:  

  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματος. Για παράδειγμα, τα αμινοξέα γλουταμίνη και αργινίνη δίνονται ως θεραπεία διατροφής σε προεγχειρητικούς ασθενείς λόγω της ικανότητάς τους να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα προϊόντα σόγιας, τα αλατισμένα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς.

0000807_750

  • Red hot chili peppers: Εκτός από αγαπημένο συγκρότημα μουσικής είναι και ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή! Στην πραγματικότητα, έχουν σχεδόν το διπλάσιο της ποσότητας αυτής της βιταμίνης από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Με τις κόκκινες πιπεριές, θα βοηθήσετε στην αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων – κλειδί στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας. Μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρες μικρές κόκκινες καυτερές στο φαγητό σας – ταιριάζουν ιδανικά με τα όσπρια, ή να προσθέσετε στο πιάτο σας φρεσκοτριμμένο τσίλι.
  • Σκόρδο το θαυματουργό: Δεν κρατάει μόνο τους βρικόλακες σε απόσταση, αλλά και τα μικρόβια. Το φυσικό αυτό αντιβιοτικό σε αντίθεση με τα περισσότερα αντιβιοτικά, που σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτηρίδια, το σκόρδο έχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλικίνη ή αλλισίνη (allicin), ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταστροφή μόνο των επιβλαβών βακτηρίων που τροφοδοτούν τους ιούς.

0000351_750

  • Κολοκύθα: Δεν είναι μόνο διακοσμητική για την εποχή του Χάλογουιν, αλλά όπως και τα καρότα, με τα οποία έχουν το ίδιο πορτοκαλί χρώμα, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη που είναι μεγάλη πηγή της βιταμίνης Α. Μια επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α βοηθάει την κυτταρική επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σύστημα, φροντίζοντας να είναι ο οργανισμός σε ετοιμότητα για το πότε θα χτυπήσει ο ιός της γρίπης. Μια βελουτέ κολοκυθόσουπα είναι ιδανική και για να υποχωρήσουν άμεσα τα συμπτώματα.
  • Σε χυμό ή σαλάτα: Λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ – στύψτε τα ή βάλτε τα σε σαλάτα και πάρτε όση περισσότερη βιταμίνη C μπορείτε!
  • Κόκκινη σαν ντομάτα: Οι ντομάτες περιέχουν ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Mushroom-extract-blend-creates-immune-cell-boost-say-scientists_wrbm_large

  • Στο τσακίρ κεφίρ: Το κεφίρ, ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών μικροβίων στο σώμα, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του αμυντικού συστήματος. Για την ακρίβεια, το πεπτικό σύστημα αποτελεί το 80 τοις εκατό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η κατανάλωση κεφίρ όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων αλλά χτίζει ένα φρούριο στον εντερικό σωλήνα ενάντια σε ιούς.
  • Για να τη στρουμφίσουν τα μικρόβια: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά ισχυρά σε πολλούς ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες όπως τα μακροφάγα κύτταρα, τα Τα βοηθητικά κύτταρα, τα φυσικά κυτταροκτόνα και την ιντερλευκίνη-1 και 2. Αυτοί οι παράγοντες καταπολέμησης του ιού διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιούν τα παραπάνω κύτταρα που καταπολεμούν τον ιό στο σώμα.
empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

3 μυστικά μαγειρικής από μια Ιταλίδα γιαγιά

Η Laura Vitale, δημιουργός του καναλιού στο YouTube Laura in the Kitchen, δεν συγκεντρώνει τυχαία πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές, καθώς έχει διδαχθεί πολλά από την Ιταλίδα γιαγιά της.
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Ένας ανορθόδοξος τρόπος να κόψεις το ψωμί σε φέτες (έχει αποτέλεσμα!)

Μάλλον θα έχεις συνηθίσει να κόβεις μια φραντζόλα ψωμί σε φέτες ακουμπισμένη οριζόντια στον πάγκο. Ωστόσο, ένας πιο αποτελεσματικός αν και ανορθόδοξος τρόπος είναι να τη γυρίσεις στο πλάι (όπως στη φωτό).
empty alt

Το μυστικό για να διατηρήσεις φρέσκα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1.
empty alt

Οδηγός: συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.
empty alt

Σε όλους αρέσει να τρώνε από το μπολ της ζύμης, είναι ωστόσο ασφαλές;

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της...
empty alt

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις!

Από τα αγαπημένα ορεκτικά και της ελληνικής κουζίνας – οι κολοκυθοκεφτέδες δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αρωματικοί, γευστικοί και σχετικά ανάλαφροι, είναι μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό, για σνακ, ακόμα και για εναλλακτικό κυρίως.
Back To Top