Όλα αρχίζουν με τη σωστή επιλογή λαχανικών. Μιλάμε για αγγουράκια από κάποιο περιβόλι, κατά προτίμηση βιολογικά και σίγουρα ολόφρεσκα, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
Τα βγάζεις λοιπόν από το ψυγείο και τα τοποθετείς πάνω στην επιφάνεια κοπής. Και μετά… τα λιώνεις. Κι όμως. Με κάποιο μαγικό τρόπο, σύμφωνα με το Bonappetit.com, έτσι θα γίνουν νόστιμα και τραγανά. Πώς θα το κάνεις; Τα ζουλάς με έναν πλάστη, ένα άδειο γυάλινο μπουκάλι που ξέχασες να βάλεις στην ανακύκλωση ή ακόμα και με τα χέρια σου σε γροθιές, το ένα πάνω στο άλλο.
Όταν αρχίσουν να ανοίγουν και να κόβονται σε μπουκίτσες (αυτό είναι το ζητούμενο) τα μεταφέρεις σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζεις με άφθονο αλάτι και στη συνέχεια τα μεταφέρεις σε ένα στραγγιστήρι και τα αφήνεις εκεί για περίπου δέκα λεπτά. Έτσι, θα απομακρυνθεί μια ποσότητα από το νερό τους – και λιγότερη υγρασία σημαίνει περισσότερη γεύση.
Μετά τα δέκα λεπτά, παίρνεις τα στραγγισμένα αγγουράκια, τα βάζεις ξανά σε ένα μπολ και προσθέτεις το ντρέσινγκ. Περιχύνεις με κάποιο όξινο συστατικό (όπως ξίδι ή χυμό λεμονιού), ανακατεύεις, δοκιμάζεις και αν θέλεις, προσθέτεις λίγο ακόμα. Ρίχνεις και μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιολάδου.
Μπορείς, ακόμα, να προσθέσεις λίγο κρεμμυδάκι τουρσί ή, αν έχεις διάθεση για πειραματισμούς, μερικές σταγόνες από σος σόγιας, σησάμι και μερικές φέτες φρέσκα κρεμμυδάκια (σε αυτή την περίπτωση δεν το γλιτώνεις το μαχαίρι). Εναλλακτικά, πασπαλίζεις με φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο ή κόλιανδρο και απολαμβάνεις!