Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα ζεστό […]

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα ζεστό ρόφημα.

Η παρακάτω συνταγή από το Popsugar.com μπορεί να μεθύσει ένα ολόκληρο πλήθος (βγάζει γύρω στις 40 μερίδες), οπότε προσαρμόζεις τις αναλογίες σου ανάλογα με τον αριθμό και τις αντοχές των καλεσμένων σου. Στην υγειά σου και… καλά Χριστούγεννα!

Τι θα χρειαστείς

8 φιάλες (των 750 ml η καθεμία) ερυθρό, φρουτώδες κρασί, όπως Pinot Noir
1¼ φλιτζ. ζάχαρη
8 ξυλάκια κανέλας
3 πορτοκάλια αρωματισμένα με γαρύφαλλο και κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
30 ολόκληρα «κεφαλάκια» γαρύφαλλου
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
το ξύσμα από 2 λεμόνια
2,5 φλιτζ. κονιάκ
1 φιάλη (750 ml) λικέρ μαρασκίνο ή βύσσινο

Πώς θα το φτιάξεις

Ζεσταίνεις το κρασί, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, τις φέτες πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει, περίπου για 15 λεπτά.

Προσθέτεις το κονιάκ και συνεχίζεις το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας περιστασιακά, για ακόμα 15 λεπτά. Μην αφήσεις το μείγμα να βράσει.

Σουρώνεις σε λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας τις φέτες πορτοκαλιού να βγάλουν όλο το χυμό τους.

Πετάς τα στερεά υπολείμματα. Ξαναρίχνεις το Glühwein στην κατσαρόλα και το διατηρείς ζεστό μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Σερβίρεις προσθέτοντας περίπου 15 ml λικέρ μαρασκίνο ανά ½ φλιτζάνι ζεστού κρασιού.

empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Απολαυστική και ωφέλιμη χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι η άνοιξη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
empty alt

Say cheers με δύο xmas cocktails

Επειδή δεν αναμένεται να ανοίξουν σύντομα τα μπαρ γίνε ο δικός σου bartender και απόλαυσε εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ που θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα βάλουν χρώμα, άρωμα και μεθυστική γεύση στις στιγμές σου.
Back To Top