Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτή η συνταγή βασίζεται στο Gołąbki, ένα πολωνικό πιάτο στο οποίο το φύλλα λάχανου τυλίγουν μείγμα χοιρινού ή βοείου κιμά με κρεμμύδια και ρύζι. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εκδοχή είναι ότι το κρέας και το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ίδιο το λάχανο. Κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερη δουλειά από την πλευρά μας και είμαστε πάντα υπέρ αυτού. Προτιμήστε να μην χρησιμοποιείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου – δεν έχουν τόσο μεγάλη υγρασία. Επίσης, μην ξεχάσετε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Είναι απαραίτητο για να κυκλοφορήσετε τον ατμό!

ΥΛΙΚΑ

5 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ώρες 25 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 20 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκελίδες, αλεσμένες

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

800 γρ. τριμμένες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τους ντολμάδες

15 φύλλα λάχανου

1 κιλό κιμά

1/4 φλ. ωμό λευκό ρύζι

1/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

laxanontolm

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) σε μέτρια θερμότητα, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέστε κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 1 λεπτό. Ρίξτε από πάνω τις ντομάτες και στη συνέχεια προσθέστε ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη.

Κατεβάστε τη θερμότητα σε μεσαία χαμηλή και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Για τους ντολμάδες

Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό που βράζει, βυθίστε το λάχανο αφήνει μέχρι τα φύλλα του να είναι τρυφερά και ευέλικτα, περίπου 1 λεπτό.

Κάνετε γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, 1 φλιτζάνι σάλτσα, ρύζι, φρυγανιά, κρεμμύδι και μαϊντανό. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε τη σκληρή τριγωνική πλευρά από κάθε φύλλο λάχανου. Βάλτε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και φτιάξτε ένα ρολό έχοντας διπλώσει προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου. Τοποθετήστε τους ντολμάδες πάνω στη σάλτσα στο ταψί και περιχύστε από πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήστε 1 ώρα 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι και το κρέας να είναι μαγειρεμένα.

Γαρνίρετε με περισσότερο μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.

empty alt

Το καθημερινό υλικό που θα αλλάξει για πάντα τη ζαχαροπλαστική σου

Ένα απλό tip θα σε βοηθήσει να αλλάξεις επίπεδο στη ζαχαροπλαστική. Ποιο είναι αυτό; Να προσθέτεις αλάτι όχι μόνο στις αλμυρές αλλά και στις γλυκές συνταγές σου.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Το γεμιστό κοτόπουλο… αλλιώς!

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και όλες οι διεθνείς κουζίνες διαθέτουν εξαιρετικές συνταγές για αμέτρητες εκδοχές του.
empty alt

Φθινοπωρινή σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Όταν πρόκειται για σαλάτες που ταιριάζουν σε ένα εντυπωσιακό δείπνο, αυτή παίρνει το βραβείο. Τα μανταρίνια της δίνουν μια έκρηξη φρεσκάδας ενώ η παρμεζάνα δίνει μια επίγευση οξύτητας και ξηρότητας.
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

Flatbread Pizza – γρήγορη και γευστική

Η σπιτική πίτσα είναι εξαιρετικά νόστιμη, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές οι πίτσες με επίπεδο ψωμί γίνονται πολύ πιο γρήγορα και είναι εξίσου απολαυστικές με τυρί και γευστικές όσο στην κλασική τους εκδοχή.
Back To Top