Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτή η συνταγή βασίζεται στο Gołąbki, ένα πολωνικό πιάτο στο οποίο το φύλλα λάχανου τυλίγουν μείγμα χοιρινού ή βοείου κιμά με κρεμμύδια και ρύζι. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εκδοχή είναι ότι το κρέας και το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ίδιο το λάχανο. Κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερη δουλειά από την πλευρά μας και είμαστε πάντα υπέρ αυτού. Προτιμήστε να μην χρησιμοποιείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου – δεν έχουν τόσο μεγάλη υγρασία. Επίσης, μην ξεχάσετε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Είναι απαραίτητο για να κυκλοφορήσετε τον ατμό!

ΥΛΙΚΑ

5 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ώρες 25 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 20 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκελίδες, αλεσμένες

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

800 γρ. τριμμένες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τους ντολμάδες

15 φύλλα λάχανου

1 κιλό κιμά

1/4 φλ. ωμό λευκό ρύζι

1/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

laxanontolm

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) σε μέτρια θερμότητα, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέστε κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 1 λεπτό. Ρίξτε από πάνω τις ντομάτες και στη συνέχεια προσθέστε ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη.

Κατεβάστε τη θερμότητα σε μεσαία χαμηλή και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Για τους ντολμάδες

Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό που βράζει, βυθίστε το λάχανο αφήνει μέχρι τα φύλλα του να είναι τρυφερά και ευέλικτα, περίπου 1 λεπτό.

Κάνετε γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, 1 φλιτζάνι σάλτσα, ρύζι, φρυγανιά, κρεμμύδι και μαϊντανό. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε τη σκληρή τριγωνική πλευρά από κάθε φύλλο λάχανου. Βάλτε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και φτιάξτε ένα ρολό έχοντας διπλώσει προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου. Τοποθετήστε τους ντολμάδες πάνω στη σάλτσα στο ταψί και περιχύστε από πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήστε 1 ώρα 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι και το κρέας να είναι μαγειρεμένα.

Γαρνίρετε με περισσότερο μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.

empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Ποπκόρν με σοκολάτα: πώς θα το φτιάξεις

Έχεις καλέσει απόψε το βράδυ τους φίλους σου για να δείτε ταινία στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις τι να ετοιμάσεις, καθώς οι μισοί προτιμούν τα γλυκά και οι άλλοι μισοί τα αλμυρά; Τα ποπκόρν με σοκολάτα θα τους ικανοποιήσουν όλους! Τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις ήδη […]
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που η γαμήλια τούρτα είναι… τριώροφη!

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
empty alt

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποστειρώσεις βάζα για σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις στο σπίτι γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, καλό είναι, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να αποστειρώσεις τα γυάλινα δοχεία όπου σκοπεύεις να το αποθηκεύσεις.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Πώς να νικήσετε τις ιώσεις από το… πιάτο σας!

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία...
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top