Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι. Κεντρικός άξονάς τους, η καλή οργάνωση, που αρχίζει ήδη από τα Χριστούγεννα! Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο παρακάτω οδηγός που είναι εμπνευσμένος από ένα αντίστοιχο θέμα του Epicurious.com:

1 εβδομάδα πριν από το πάρτι

Αγόρασε όλα τα ποτά, υπολογίζοντας ένα μπουκάλι κρασί για κάθε ενήλικα. Και να σου περισσέψει αλκοόλ, δεν θα χαλάσει. Γι’ αυτό καλύτερα να έχεις μεγαλύτερες ποσότητες παρά μικρότερες (με συνέπεια οι καλεσμένοι σου να το ρίξουν στη σόδα…).

Αν σκοπεύεις να σερβίρεις κάποιο σπιτικό λικέρ, φτιάξε το από τώρα. Έλεγξε αν έχεις πλήρη οικιακό εξοπλισμό, όπως ποτήρια, χαρτοπετσέτες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και οδοντογλυφίδες. Υπολόγισε τουλάχιστον 2 ποτήρια ανά καλεσμένο (οι περισσότεροι χάνουν τουλάχιστον ένα στη διάρκεια της βραδιάς).

Φτιάξε μια playlist με τη μουσική που θα γίνει το σάουντρακ της βραδιάς.

Ετοίμασε τη ζύμη για τα μπισκότα, κόψε την, δώσε της σχήμα και βάλε τη στην κατάψυξη μέχρι την ημέρα του ρεβεγιόν ή μία ημέρα νωρίτερα.

Irish cream coffee liqueur with ice, Christmas decoration and ornaments over rustic wooden background - homemade festive Christmas alcoholic drink
5 μέρες πριν από το πάρτι

Φτιάξε όλα τα ορεκτικά που μπορούν να διατηρηθούν για μέρες στο ψυγείο, όπως είναι οι πίκλες λαχανικών.

3 μέρες πριν από το πάρτι

Ετοίμασε μια λίστα με όποια ακόμα τρόφιμα θα χρειαστείς και κάνε τα ψώνια του ρεβεγιόν.

2 μέρες πριν από το πάρτι

Ετοίμασε τα ντιπ σου. Π.χ. αν σκοπεύεις να σερβίρεις μπαστουνάκια λαχανικών, μπορείς να ετοιμάσεις μια σάλτσα αγιολί ή χούμους, ενώ αν σερβίρεις κρεατικά φτιάξε το «παραδοσιακό» τζατζίκι και τυροκαυτερή.

Τσέκαρε αν υπάρχουν αρκετά παγάκια στην κατάψυξή σου και πρόσθεσε μερικές ακόμα παγοκύστες ή αγόρασε μια σακούλα με έτοιμα παγάκια (σε κάβες αλλά και βενζινάδικα).

Κάνε γενική καθαριότητα και τη διακόσμηση του σπιτιού, ώστε να μπορείς να αφιερώσεις τις τελευταίες ώρες πριν από το πάρτι μόνο στο μαγείρεμα.

1 μέρα πριν από το πάρτι

Βγάλε τη ζύμη για τα κουλουράκια από την κατάψυξη, ψήσε τα στο φούρνο και αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή δοχεία.

Αν το μενού περιλαμβάνει κεφτεδάκια, μπορείς από σήμερα να ετοιμάσεις τον κιμά, ακόμα και να τα τηγανίσεις και να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις βρασμένα αυγά στις σαλάτες σου, μπορείς από σήμερα να τα βράσεις, ακόμα και να τα ξεφλουδίσεις (όχι όμως να τα κόψεις σε φέτες).

4 ώρες πριν από το πάρτι

Βάλε στο ψυγείο το λευκό κρασί και τους αφρώδεις οίνους.

Βεβαιώσου ότι υπάρχει στο σπίτι ειδικός χώρος για να αφήνουν οι καλεσμένοι τα πανωφόρια τους.

Άδειασε το τραπέζι που θα μετατρέψεις σε μπουφέ και τοποθέτησε εκεί όλο τον οικιακό εξοπλισμό που θα χρειαστούν οι καλεσμένοι σου για να σερβιριστούν (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.).

canapes
3 ώρες πριν από το πάρτι

Φτιάξε, αν θέλεις, κάποιο μείγμα μπαχαρικών που θα συνοδεύσει τους μεζέδες σου.

Κόψε σε λωρίδες τα λαχανικά που θα σερβίρεις ωμά και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.

Κόψε το ψωμί σου σε φέτες και αράδιασέ τις σε πιατέλες.

Αν σκοπεύεις να σερβίρεις κάποιο φαγητό που χρειάζεται πολλές ώρες μαγειρέματος, π.χ. μοσχαράκι, τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνεις.

2 ώρες πριν από το πάρτι

Τηγάνισε τα κεφτεδάκια ή οποιαδήποτε άλλα τηγανιτά ορεκτικά σκοπεύεις να σερβίρεις.

Κόψε τις πράσινες σαλάτες και ετοίμασε τα ντρέσινγκ τους, αλλά μην προσθέσεις τα ντρέσινγκ στις σαλάτες παρά μόνο αφού έρθουν οι καλεσμένοι σου. Διατήρησέ τα στο ψυγείο.

1 ώρα πριν από το πάρτι

Τοποθέτησε σε πιατέλες στον μπουφέ τα κουλουράκια και τα σφολιατοειδή. Κάλυψέ τα με διάφανη μεμβράνη.

Άρχισε να ετοιμάζεις ορεκτικά με ψωμί και επαλείψεις, π.χ. καναπεδάκια με βούτυρο, τυρί κρέμα και αλλαντικά. Κάλυψέ τα με διάφανη μεμβράνη.

salad
30 λεπτά πριν από το πάρτι

Μετάφερε τους αφρώδεις οίνους και τις σαμπάνιες σε σαμπανιέρες ή άλλα δοχεία με παγάκια.

Μετάφερε το σπιτικό σου λικέρ σε κανάτα με κάνουλα.

Μετάφερε όλα τα μεζεδάκια που έχεις ετοιμάσει σε πιατέλες στον μπουφέ, εκτός αν κάποιο είναι ιδιαίτερα ευπαθές (π.χ. τα θαλασσινά και εκείνα με τη μαγιονέζα άφησέ τα για τελευταία στιγμή).

10 λεπτά πριν από το πάρτι

Βγάλε στον μπουφέ και τα πιο ευπαθή μεζεδάκια. Αν κάποιο φαγητό χρειάζεται να ξαναζεσταθεί, βάλε το για λίγο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Βάλε μουσική, χαμήλωσε τα φώτα, άναψε μερικά κεριά και κέρασε τον εαυτό σου ένα ποτήρι κρασί ενώ περιμένεις τους καλεσμένους σου. Το αξίζεις.

empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Mukimono: Μια ιαπωνική τέχνη για τα μάτια σου μόνο

“Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά”: Το επαναλαμβάνεις κάθε μέρα στον εαυτό σου σαν χαϊκού για να τον πείσεις.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Κλασικά ρολά κανέλας

Αυτή η συνταγή είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης αν προσπαθείτε να φτιάξετε πρωινά ψωμάκια οποιουδήποτε τύπου. Δεν λέω ότι πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με τη ζύμη—είναι τέλεια βουτυράτη και αφράτη! Εκεί που έχετε πολλές επιλογές είναι το γέμισμα.
empty alt

Σαλάτα Caprese με κοτόπουλο κι αβοκάντο

Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών
empty alt

Λευκά λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και μανιτάρια

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από ένα τετράγωνο κομμάτι με λιωμένο τυρί και λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή συνταγή με λαζάνια, φτιαγμένη εξαιρετικά με μια έξτρα τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, έχει γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και...
Back To Top