Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει. Το γρήγορο ψήσιμο του σολομού στο γκριλ στο τέλος του μαγειρέματος δίνει στη μαρινάδα την ευκαιρία να καραμελωθεί – είναι πολύ καλό. Απλώς φρόντισε να παρακολουθείς προσεκτικά, ώστε να μην παραψηθεί το φιλέτο του σολομού! Δύο έως τρία λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεσαι για τέλεια υφή και γεύση.
ΥΛΙΚΑ:
6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Σπρέι μαγειρικής, για το ταψί
17 δαχτυλίδια ανανά, φρέσκα ή κονσερβοποιημένα
1 μεγάλο φιλέτο σολομού (περίπου 3 κιλά)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας γλυκιά σάλτσα τσίλι
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο κόλιαντρο
3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες
2 κουτ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
2 κουτ. σησαμέλαιο
1/2 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
Ψημένοι σπόροι σουσαμιού, για γαρνιτούρα
Λεπτά κομμένα πράσινα κρεμμύδια, για γαρνιτούρα
Φέτες λάιμ, για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 210°. Βάζεις σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που έχεις λιπάνει με σπρέι μαγειρικής. Στο κέντρο του φύλλου, τοποθέτησε τις φέτες ανανά σε ομοιόμορφη στρώση.
Καρυκεύεις και τις δύο πλευρές του σολομού με αλάτι και πιπέρι και το τοποθετείς πάνω στις φέτες ανανά.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί βούτυρο, σάλτσα τσίλι, κόλιαντρο, σκόρδο, τζίντζερ, σησαμέλαιο και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Αλείφεις με το μείγμα το φιλέτο σολομού.
Ψήνεις στο πάνω κάτω μέχρι να ψηθεί ο σολομός, περίπου 25 λεπτά. Γυρίζεις τον φούρνο στο γκριλ και ψήσε για 2 λεπτά, ή έως ότου το ψάρι είναι ελαφρώς χρυσό. Γαρνίρεις με σουσάμι και πράσινα κρεμμύδια και φέτες λάιμ.