Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη…
Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της απλής δοκιμής.
Ας δούμε εδώ τους πραγματικούς κινδύνους…
Η ζύμη μπισκότων περιέχει ωμά αυγά
Οι περισσότερες ζύμες μπισκότων/κέικ/μάφιν κ.λπ… περιέχουν ωμά αυγά. Αν και τα αυγά τυπικά αποστειρώνονται με θερμότητα, μερικά βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στο εξωτερικό κέλυφος.
Όταν το αυγό είναι ραγισμένο, τα βακτήρια από το κέλυφος μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα όπου προστίθενται. Τα αυγά είναι συνήθως μολυσμένα με βακτήρια Salmonella.
Η μόλυνση από σαλμονέλα χαρακτηρίζεται από πυρετό, έμετο, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά που αρχίζουν περίπου 12 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου και συνήθως διαρκούν έως και 7 ημέρες. Ωστόσο, σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία και μπορεί ακόμη και να εξελιχθούν σε σήψη – μια ευρέως διαδεδομένη βακτηριακή λοίμωξη.
Ευτυχώς, οι πιθανότητες μόλυνσης από τη σαλμονέλα είναι σχετικά μικρές.
Οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα παιδιά και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ωμή ζύμη ή άβραστα αυγά. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι μολύνσεις από τη σαλμονέλα μπορεί να είναι πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους.
Περιέχει ακατέργαστο αλεύρι
Η ακατέργαστη ζύμη μπισκότων περιέχει επίσης άβραστο αλεύρι, που μπορεί να παρουσιάσει έναν κίνδυνο για την υγεία σας. Σε αντίθεση με τα αυγά, τα οποία αποστειρώνονται με θερμότητα για να μειώσουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, το αλεύρι δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία για να «σκοτωθούν» τα παθογόνα. Οποιοδήποτε βακτήριο που υπάρχει στο αλεύρι τυπικά θα «σκοτωθεί» κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ωμών αλεύρων μπορεί να σας οδηγήσει στο να αρρωστήσετε εάν είναι μολυσμένο με επιβλαβή βακτήρια όπως το E. Coli.
Το E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κράμπες στο στομάχι, έμετο και διάρροια που διαρκούν για 5-7 ημέρες. Για να είναι ασφαλές το αλεύρι χωρίς να το μαγειρέψετε, θα πρέπει να το αποστειρώσετε με θερμότητα στο σπίτι.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό απλώνοντας το αλεύρι σε ένα φύλλο ψησίματος και ψήνοντας σε 175 ° C για 5 λεπτά ή μέχρι το αλεύρι να φτάσει στους 70 ° C.
Συνταγή ζύμης μπισκότων με ασφάλεια
Αν ωστόσο έχετε πάθος για την ωμή ζύμη μπισκότων, εδώ είναι μια συνταγή που δεν περιλαμβάνει αυγά και αποστειρωμένο αλεύρι.
Υλικά:
3/4 φλιτζάνι (96 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές της σούπας (85 γραμμάρια) μαλακό βούτυρο,
1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) συσκευασμένης καφέ ζάχαρης
1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) εκχυλίσματος βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας (15 ml) γάλα ή φυτικό γάλα
1/2 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) σπόρων σοκολάτας ημικατεργασμένων
Εκτέλεση:
Αποστειρώστε το αλεύρι θερμαίνοντάς το σε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος και ψήνοντας σε 175 ° C για 5 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μαλακό βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα.
Ανακατέψτε αργά το αλεύρι και τα κομματάκια σοκολάτας, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα συστατικά.
Αυτή η ζύμη μπισκότων μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.
Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που αυτή η βρώσιμη ζύμη μπισκότων είναι ασφαλής για φαγητό, είναι γεμάτη ζάχαρη και πρέπει να τρώγεται με μέτρο κι όχι συχνά.