Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…

Μας αρέσει το baba ghanoush με αρκετή επίγευση σκόρδου. Εάν δεν το προτιμάτε, παραλείψτε το τρίψιμο του ακατέργαστου σκόρδου στο τέλος. Χωρίς αυτό, θα έχετε μια πιο λεπτή (ελαφρώς γλυκιά) γεύση σκόρδου που θα κάνει όλους πολύ, πολύ χαρούμενους. Μας αρέσει να το σερβίρουμε ως μέρος τριών ντιπ, μαζί με σπιτικό χούμους και ελληνική φέτα. Συνοδεύστε το  από φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα, ψητά λαχανικά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

ΥΛΙΚΑ:

2 ΜΠΟΛ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 σκόρδο κεφαλής, συν 1 σκόρδο σκελίδα

1 κουταλιά της σούπας, συν 1 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερο για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεσαίες μελιτζάνες

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. Ταχίνι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Μια πρέζα θρυμματισμένων νιφάδων κόκκινου πιπεριού

Φρυγανισμένη πίτα και ψιλοκομμένα λαχανικά, για σερβίρισμα

babaa

EKTEΛΕΣΗ

Μετακινήστε τη σχάρα του φούρνου στο πάνω τρίτο του φούρνου και προθερμαίνετε στο σε υψηλή θερμοκρασία. Καλύψτε το ταψί με ένα φύλλο ψησίματος.

Κόψτε την κορυφή από το κεφάλι του σκόρδου και ψιλοκόψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο.

Τρυπήστε μελιτζάνες παντού με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε μελιτζάνες και σκόρδο σε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε το στο φούρνο. Ψήστε, περιστρέφοντας περιστασιακά, έως ότου η μελιτζάνα ψηθεί στο εξωτερικό και γίνει μαλακή στο εσωτερικό και το σκόρδο είναι μαλακό, 30 έως 35 λεπτά. Συμβουλή: Δοκιμάστε τη μελιτζάνα τοποθετώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της μελιτζάνας. Εάν υπάρχει αντίσταση, συνεχίστε το ψήσιμο.

Αφήστε τη μελιτζάνα να κρυώσει 10 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε και ανοίξτε τη σάρκα. Απορρίψτε το δέρμα και τοποθετήστε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στα 15 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε μελιτζάνα, ψητάές σκελίδες σκόρδου και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πολτοποιήσετε τις σκελίδες σκόρδου και στη συνέχεια συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να σπάσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθεί ο χυμός λεμονιού. Προσθέστε ταχίνι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τρίψτε την υπόλοιπη σκελίδα σκόρδου στο μπολ. Ανακατέψτε και συνδυάστε το με αλάτι και μετά μεταφέρετε στο πιάτο.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό, νιφάδες πιπεριού και ψιλοκομμένο ελαιόλαδο. Σερβίρετε με φρυγανισμένη πίτα ή / και λαχανικά.

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Ένας παράξενος τρόπος να εκμεταλλευτείς τα ποπκόρν που περίσσεψαν

Αν, λέμε αν, περισσέψουν ποτέ ποπκόρν από μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, μην τα πετάξεις. Μπορεί μέχρι το επόμενο πρωί να έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό την υπέροχα τραγανή υφή τους, αλλά παραμένουν ένας ικανός υποψήφιος για μια νόστιμη ομελέτα.
empty alt

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Συνταγή για παναρισμένο λάχανο σαν σνίτσελ

Μια γευστική εκδοχή που ανατρέπει όσα ήξερες για το λάχανο
Back To Top