Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης. Τα σπαράγγια μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα τρυφερά, λαχανικά στον ατμό, όπως μπιζέλια ή πράσινα φασόλια. Σερβίρετε με κρεμμύδια ή πατάτες για αμυλώδη πλευρά για να συμπληρώσετε τη σάλτσα.

Είναι καλά τα σπαράγγια για εσάς;

Παρά το γεγονός ότι κάνει την ούρα σας να μυρίζουν, τα σπαράγγια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, χρώμιο και κάλιο. Παρέχουν ακόμη και κάποια φυτική πρωτεΐνη και είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση σπαραγγιού έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση και την υγεία του εγκεφάλου. Οι ενώσεις σε αυτά τα πράσινα δόρατα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία και την καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.

Είναι υγιεινές οι κοτολέτες κοτόπουλου;

Φτιαγμένε από κόψιμο στήθους κοτόπουλου στη μέση κατά μήκος, οι κοτολέτες κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Εκτός από πρωτεΐνη, παρέχουν επίσης βιταμίνες Β και χολίνη, μια θρεπτική ουσία που πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε αρκετά. Οι κοτολέτες κοτόπουλου ταιριάζουν σε πρότυπα υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Τι είναι το ξηρό λευκό κρασί;

Είναι ένα λευκό κρασί με πολύ λίγη ζάχαρη που απομένει μετά τη διαδικασία της οινοποίησης. Εάν χρειάζεστε ένα ξηρό λευκό κρασί για το μαγείρεμα, σας συνιστούμε να επιλέξετε ένα από τα πιο τυπικά νεαρά κρασιά που πωλούνται σε ποτοπωλεία και παντοπωλεία και να αποφύγετε οτιδήποτε φέρει την ένδειξη «δρυς» στο μπουκάλι. Και θα πρέπει πάντα να επιλέγετε ένα ξηρό λευκό κρασί που σας αρέσει να πίνετε, καθώς δεν θα χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το μπουκάλι. Μερικά δημοφιλή λευκά κρασιά για μαγείρεμα περιλαμβάνουν το pinot grigio και το sauvignon blanc.

Πώς κόβετε τα σπαράγγια;

Για να κόψετε τα σπαράγγια, βάλτε μια παρτίδα φρεσκοπλυμένων σπαραγγιών σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε το κάτω μέρος από τις λόγχες, αφαιρώντας το λευκό μέρος του κοτσανιού. Για πιο λεπτά σπαράγγια, πιθανότατα θα κόψετε περίπου ένα τέταρτο της ίντσας από το κάτω μέρος. Αν είναι πιο παχύ, ίσως κοιτάτε να κόψετε μια ίντσα και να χρησιμοποιήσετε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσετε οτιδήποτε φαίνεται σκληρό.

Ενεργός χρόνος:

30 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

30 λεπτά

Μερίδες:

4

Συστατικά

230 gr σπαράγγια

1/4 φλιτζάνι νερό

3/4 φλιτζανιού ανάλατο ζωμό κότας

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν 1/4 φλ

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανι, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο

3/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1/4 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

4 (130 γρ.) κοτολέτες κοτόπουλου

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 1/2 φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Pecorino Romano, χωρισμένο

1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα σπαράγγια και το νερό σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη ή καπάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 λεπτά. Στραγγίστε προσεκτικά. Αφήστε στην άκρη.

Χτυπάτε το ζωμό και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε στην άκρη.

Συνδυάστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι αλεύρι, το καρύκευμα, σκόνη σκόρδου και πάπρικα σε ένα ρηχό πιάτο. Πασπαλίστε το κοτόπουλο με πιπέρι. Βυθίστε και τις δύο πλευρές στο μείγμα του αλευριού, τινάζοντας την περίσσεια. (Πετάξτε το υπόλοιπο αλεύρι.)

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο, μαγειρέψτε 3 έως 4 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφορά σε πιάτο. Σκεπάζετε και διατηρείτε ζεστό. Μην σκουπίζετε το τηγάνι.

Προσθέστε το κρεμμύδι στο τηγάνι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε κρασί. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας συνεχώς για να ξύσετε τυχόν ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού, μέχρι να μειωθούν στο μισό, περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε το μείγμα ζωμού που έχετε κρατήσει. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, περίπου 2 λεπτά.

Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Ανακατεύετε μέσα 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα, κρέμα γάλακτος και αλάτι. Προσθέστε τα σπαράγγια και το κοτόπουλο. Μαγειρέψτε, γυρίζοντας το κοτόπουλο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ζεσταθεί το κοτόπουλο, 1 με 2 λεπτά. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα και μαϊντανό.

Διατροφικές Πληροφορίες

Μέγεθος μερίδας: 1 κοτολέτα, 1/3 φλιτζάνι σπαράγγια & σάλτσα

Θερμίδες 277, Λιπαρά 9g, Κορεσμένα Λιπαρά 3g, Χοληστερόλη 82mg, Υδατάνθρακες 12g, Συνολικά Σάκχαρα 4g, Προστιθέμενα Σάκχαρα 0g, Πρωτεΐνες 32g, Φυτικές Ίνες 2g, Νάτριο 473mg, Κάλιο 257mg

empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κρέας να μαλακώσει πριν από το μαγείρεμα

Το σύντομο μούλιασμα του κρέατος σε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό ανεβάζει το pH της επιφάνειας του κρέατος, με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του να μην ενώνονται υπερβολικά κατά το μαγείρεμα και το κρέας να διατηρείται τρυφερό και ζουμερό μετά το ψήσιμο.
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

10 μυστικά της ιταλικής κουζίνας για να πάρεις Master στη μακαρονάδα

Τι κοινό έχουν ο πρωταθλητής τένις Roger Federer και ο chef Davide Oldani; Είναι και οι δύο δεξιοτέχνες σε ό,τι κάνουν, δηλαδή στον αθλητισμό και στη μαγειρική αντίστοιχα.
empty alt

Σπιτικές μπάρες δημητριακών – γεύση κι ενέργεια στο max!

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες δημητριακών; Οι συγκεκριμένες είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις τι περιέχουν! Μπορείς σε αυτήν τη συνταγή να χρησιμοποιήσεις ό,τι προτιμάς – τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
empty alt

Φράουλες με σοκολάτα, εύκολες κι απολαυστικές

Υπάρχει κάτι καλύτερο από φράουλες καλυμμένες με σοκολάτα; Νομίζουμε πως όχι. Είναι απολαυστικές και αριστοκρατικές, ρομαντικές και λίγο γλυκές – αρκετά γλυκές για να κάνουν εσάς και τους αγαπημένους σας να χαμογελάτε.
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top