Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να ψήσεις πατάτες στο φούρνο και σού έχουν βγει μισοκαμένες ή μισοψημένες; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές», αλλά ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχεις βρει τον τρόπο να τις πετυχαίνεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές βήμα βήμα, από το Popsugar.com, για να γίνουν πιο νόστιμες από ποτέ.
1. Τρίψε τις καλά απέξω. Επίλεξε μικρές σε μέγεθος πατατάτες, υπολογίζοντας περίπου 1 κιλό για 4 άτομα. Πλύνε τις καλά και τρίψε τις εξωτερικά, χωρίς να αφαιρέσεις τη φλούδα τους. Βάλε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς Κελσίου.
2. Επένδυσε στο προβράσιμο. Προτού τις τοποθετήσεις στο φούρνο βάλε τις να βράσουν ελαφρώς, ώστε στη συνέχεια να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Συγκεκριμένα, ρίξε τις σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, κάλυψέ τις με λίγο νερό, πρόσθεσε 1 κ.σ. αλάτι και άφησέ τις να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τις να σιγοβράσουν μέχρι να τρυπούν με ένα πιρούνι αλλά να παραμένουν σκληρές στο κέντρο, δηλαδή περίπου για 5 λεπτά.
3. Στράγγισε και αλατοπιπέρωσέ τις. Αφού τις στραγγίσεις καλά, άπλωσε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και πρόσθεσε 1¼ κ.γ. αλάτι και ½ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
4. Λιώσε τις! Μετάφερέ τις σε ένα ταψάκι και μετά λιώσε τις ελαφρώς π.χ. με μια σπάτουλα. Έτσι, αυξάνεις την επιφάνειά τους που έρχεται σε επαφή με το ταψί και, επομένως, την επιφάνεια που ροδίζει και γίνεται τραγανή. Σε αυτό το σημείο θα καταλάβεις γιατί προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις ολόκληρες μικρές πατάτες παρά μεγαλύτερες και κομματιασμένες: οι πρώτες θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους.
5. Ψήσε τις στο φούρνο. Αφού τις απλώσεις σε μία στρώση στο ταψί, ψήσε τις για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Γύρισέ τις από την άλλη πλευρά και ψήσε τις για ακόμα 15-20 λεπτά περίπου.
6. Πρόσθεσε μυρωδικά. Ενώ οι πατάτες ψήνονται στο φούρνο, πλύνε και ψιλόκοψε ένα ματσάκι φρέσκων μυρωδικών, όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μόνα τους ή σε συνδυασμό. Όταν είναι έτοιμες, πασπάλισέ τις με τα ψιλοκομμένα μυρωδιά, άπλωσε λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω, συμπλήρωσε με χοντροκομμένο αλάτι (αν δεν είναι ήδη αλμυρές) και απόλαυσε!