Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ακολουθούν μερικοί μόνο από αυτούς, που υπόσχονται να μετατρέψουν την κουζίνα από… δωμάτιο πανικού σε εργαστήριο δημιουργικότητας και παιχνιδιού.

1. Διάβασε τη συνταγή δύο φορές προτού ξεκινήσεις. Και μετά πήγαινέ τη βήμα βήμα. Έτσι θα προετοιμαστείς εγκαίρως και κατάλληλα για όλα τα στάδιά της και θα βεβαιωθείς φυσικά ότι έχεις, πέρα από τα υλικά, και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

2. Αράδιασε από την αρχή στον πάγκο σου όλα τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να διαπιστώσεις, στη διάρκεια μιας συνταγής ότι π.χ. μόλις σου τελείωσε το βούτυρο με το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τσιγαρίσεις το κρεμμύδι. Επιπλέον, θα έχεις όλα τα υλικά σε απόσταση αναπνοής, για να μη χάνεις πολύτιμο χρόν κατά το μαγείρεμα ψάχνοντάς τα ή κατεβάζοντάς τα από το ψηλότερο ράφι. Τέλος, κάνοντας αυτή την προεργασία θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσεις να προσθέσεις κάτι στο φαγητό σου!

3. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς. Είτε το πείραμα γίνεται για τη χαρά της δημιουργικότητας είτε από ανάγκη (επειδή π.χ. σου τελείωσε το κονιάκ και πρέπει να σβήσεις το κρέας με άλλο οινοπνευματώδες). Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον στη μαγειρική (αν όχι στη ζαχαροπλαστική), ακόμα και αν το πείραμα αποτύχει, τα περισσότερα λάθη είναι στη χειρότερη περίπτωση βρώσιμα. Αν πάλι πετύχει, μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο σου.

4. Καρύκευσε με γενναιοδωρία. Ειδικά τα φρέσκα μυρωδικά, που προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος, θα δώσουν επιπλέον βάθος σε ένα πιάτο. Φρόντισε επίσης να έχεις πάντα μερικά λεμόνια στο σπίτι, για να νοστιμίσεις το ψάρι, το ψητό κρέας, τις σαλάτες, ακόμα και μερικές σάλτσες ζυμαρικών.

5. Ζήσε το «τώρα» και απόλαυσε κάθε στάδιο της προετοιμασίας. Προσπάθησε να μη μαγειρεύεις κάτω από πίεση χρόνου και να αδειάσεις το μυαλό σου από οποιαδήποτε άλλη σκέψη την ώρα της προετοιμασίας ενός γεύματος, για να την απολαύσεις αληθινά.

6. Επένδυσε σε καλό εξοπλισμό κουζίνας. Κι αυτό αφορά όλα τα βασικά είδη της, από το σετ των μαχαιριών μέχρι τη συσκευή της κουζίνας. Ένα σετ μαχαιριών που δεν είναι καλής ποιότητας θα σε δυσκολέψει απίστευτα στο κόψιμο και την προετοιμασία του φαγητού, ενώ ένας φούρνος που δεν ψήνει ομοιόμορφα θα σαμποτάρει όλες τις προσπάθειές σου να φτιάξεις κέικ. Όσο «σφιχτός» λοιπόν κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου, καλύτερα να κάνεις περικοπές από άλλα έξοδα του σπιτιού.

7. Στις σπιτικές γιορτές, πόνταρε σε απλές λύσεις. Μαγείρεψε δοκιμασμένες συνταγές και ετοίμασε απλά σνακ. Έτσι, θα αποφύγεις τα δυσάρεστα απρόοπτα, θα ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών καλεσμένων σου και θα τους υποδεχτείς στο σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος και χαλαρός.

empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

10 tips για να ετοιμάσεις απόψε ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι

Συγχαρητήρια! Τα κατάφερες να φτάσεις στο πέμπτο ραντεβού. Θέλεις να είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά θεωρείς κάπως απρόσωπο ένα δείπνο έξω.
empty alt

Μπορείς να ρίξεις στα κάρβουνα μια κατεψυγμένη μπριζόλα;

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τέλειο σπιτικό σορμπέ

  Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.
empty alt

Celery time – ή τι λες για έναν χυμό σέλερι;

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα την πιο απολαυστική μαρμελάδα φράουλας

  Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάχνεις μαρμελάδα!

Νόστιμη κι εύκολη μαρμελάδα λεμονιού για άρωμα καλοκαιριού όλο τον χρόνο
empty alt

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο
Back To Top