Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους. Ωστόσο επειδή δεν θα έρθουν οι ίδιοι στην κουζίνα σας με τον εξοπλισμό τους κι επειδή ίσως να έχετε κάποιες απορίες, εδώ θα βρείτε μερικές βασικές πληροφορίες που καλό είναι να έχετε υπόψη σας!

 

Βασικός εξοπλισμός

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα παρακάτω σκεύη για να εξοικειωθείτε μαζί τους και να τονώσετε τη μαγειρική σας αυτοπεποίθηση!

 

  1. Ένα πτυσσόμενο καλάθι ατμού από ανοξείδωτο ατσάλι ή σιλικόνη, για το βράσιμο λαχανικών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο με ένα ένθετο καλαθιού ατμού.
  2. Ένα μεγάλο, βαρύ, ασφαλές για το φούρνο δοχείο με δύο λαβές και ένα σφιχτό καπάκι, που ονομάζεται μερικές φορές και «ολλανδικό φούρνος» ή στα ελληνικά γάστρα, για ψήσιμο.
  3. Μια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο, η οποία παράγει εξαιρετικά καλά τη θερμότητα, για το βράσιμο ή το ζεμάτισμα.
  4. Ένα θερμόμετρο μαγειρικής, για τον έλεγχο του ψησίματος του κρέατος και των πουλερικών.
  5. Ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος για ψήσιμο.

cooking-750x500

Σοτάρισμα

Αυτή η μέθοδος μαγειρεύει γρήγορα τα τρόφιμα σε μια μικρή ποσότητα λίπους σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Ο όρος sauté προέρχεται από τη γαλλική ρήμα sauter που σημαίνει αναπηδώ. Αυτή η τεχνική είναι καλύτερη για τρυφερά, μικρά κομμάτια φαγητού, όπως κομμένο σε φέτες στήθος κοτόπουλου, μπριζόλα σε φέτες, γαρίδες και μανιτάρια.

Ψήσιμο με αέρα

Το ψήσιμο σε αέρα μαγειρεύει τα τρόφιμα με ζεστό, ξηρό αέρα. Αυτό γίνεται σε ακάλυπτο τηγάνι στο φούρνο. Τα λαχανικά γίνονται ωραία με αυτή τη μέθοδο επειδή το ψήσιμο αναδεικνύει τα φυσικά τους σάκχαρα και παράγει τραγανές άκρες. Ενδείκνυται για: Σχεδόν οτιδήποτε! Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά ή συνδυασμός

Βράσιμο και ζεμάτισμα

Και οι δύο μέθοδοι μαγειρεύουν τα τρόφιμα που είναι βυθισμένα σε υγρό που βράζει πολύ. Το ζεμάτισμα περιλαμβάνει τη βύθιση τροφής για λίγο σε βραστό νερό και στη συνέχεια ψύξη αμέσως σε παγωμένο νερό. Το ζεμάτισμα χρησιμοποιείται συχνά για την προετοιμασία τροφίμων για κονσερβοποίηση ή κατάψυξη. Χωρίς πρόσθετο λίπος, τα βραστά τρόφιμα μπορεί να είναι άνοστα, αλλά μπορείτε να τα αναδείξετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι μετά το μαγείρεμα. Ένας βασικός κανόνας είναι να προσθέσετε πράσινα λαχανικά σε βραστό νερό, αλλά τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες πρώτα σε κρύο νερό και να αφήσετε να βράσουν μαζί με το νερό. Ενδείκνυνται για: Το ζεμάτισμα είναι ιδανικό για ό,τι έχει φλούδα, φρούτα, ντομάτες, αμύγδαλα και για το μαγείρεμα λαχανικών όπως τα πράσινα φασόλια που θα αναθερμανθούν αργότερα ή θα χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή θα μπουν στην κατάψυξη. Το βράσιμο είναι καλύτερο για τα λαχανικά (όπως τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο και τις πατάτες) και τα ζυμαρικά.

empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις τους σπόρους από το καλαμπόκι χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσεις τους σπόρους από το βρασμένο καλαμπόκι, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν την κουζίνα σε κατάσταση… χάους, βομβαρδισμένη δηλαδή με σπόρους καλαμποκιού.
empty alt

Εύκολη συνταγή για απολαυστικά τσιπς καρότου στο φούρνο

Αναζητάτε έναν υγιεινό τρόπο να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας για σνακ; Αυτή η συνταγή 5 συστατικών για τσιπς καρότου είναι τόσο εύκολο να γίνει για νόστιμο, ευχάριστο σνακ! Αυτά τα τσιπ είναι χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς γλουτένη, vegan και μπορούν να είναι έτοιμα σε λιγότερο από μισή ώρα.
empty alt

Τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού

Οι τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού είναι εξαιρετικά εθιστικές και είναι απολαυστικές! Είναι σαν μια χορτοφαγική εκδοχή ποπ κορν κοτόπουλου και έχουν υπέροχη γεύση με λίγη καυτερή σάλτσα ή κέτσαπ στο πλάι ή ντιπ γιαουρτιού.
empty alt

Bang Bang Shrimp – μια συνταγή που στοχεύει στην απόλαυση

Οι γαρίδες σε μια εκρηκτική εκδοχή που θα λατρέψετε!
empty alt

Σαλάτα Caprese με κοτόπουλο κι αβοκάντο

Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών
empty alt

Απλή σπιτική και απολαυστική ταραμοσαλάτα

Ετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια του νηστήσιμου τραπεζιού
Back To Top