Γάλα, κακάο σε σκόνη και πολλή φαντασία είναι τα συστατικά για τις πιο ονειρεμένες ζεστές σοκολάτες…
Λευκή σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας, σοκολάτα με διάφορες περιεκτικότητες σε κακάο που μπορείτε να τρίψετε μόνες σας ή να τις βρείτε έτοιμες στο εμπόριο.
Γάλα φρέσκο, γάλα εβαπορέ, ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, οι επιλογές είναι πολλές.
Βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη σκόνη κακάο ανακατεύοντας συνεχώς, και σταματάμε ανάλογα με το πόσο καυτή ή πόσο πηχτή τη θέλουμε. Αν την αφήσετε να πήξει αρκετά μπορείτε να φτιάξετε και δίχρωμες σοκολάτες, οι οποίες σε γυάλινες κούπες φαίνονται πολύ προκλητικές…
Αν σας αρέσουν οι πικάντικες ή οι έντονα αρωματικές γεύσεις μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως ξυλαράκια κανέλας, κόκκους πιπεριού, τσίλι, κομματάκια τζίντζερ, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, βανίλια (όχι όλα μαζί…).
Αν θέλετε να έχουν φρουτώδεις νότες μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα εσπεριδοειδών, λίγο για να μην πικρίσει, ή και ολόκληρα κομματάκια φρούτων (όπως μπανάνα) ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Αν αποφασίσετε να ανεβάσετε κι άλλο την θερμοκρασία μπορείτε να προσθέσετε ένα σφηνάκι αλκοολούχο ποτό – τα λικέρ είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, αλλά σε κάποιους αρέσει να δοκιμάζουν αναμείξεις και με πιο βαριά ποτά, όπως κονιάκ, ρούμι ή ουίσκι.
Αν επιδιώκετε να σας «ξυπνήσουν» μπορείτε να προσθέσετε και μια δόση (ή δύο αν χρειάζεστε έξτρα ενέργεια) εσπρέσο.
Οι αγαπημένες των παιδιών είναι οι πιο απλές, ή λευκές ή κλασικές ζεστές σοκολάτες γάλακτος –ιδανικά εμπλουτισμένες με μαρσμέλοου– διακοσμημένες με τρούφα και σαντιγί. Για ακόμα περισσότερη ενέργεια μπορείτε να προσθέσετε φιστικοβούτυρο. Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε κάποιο σιρόπι ή σκόνη κακάο για πασπάλισμα.
Την πίνετε ζεστή, αλλά όχι καυτή… καλή απόλαυση!