Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα.
Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιθεώρηση The Lancet, αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερα ολικά λιπαρά –και «καλά» και «κακά» – διατρέχουν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τα αποφεύγουν.
Δηλαδή και τα κορεσμένα και τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά συνδέονται με τη μακροζωία.
Όσοι καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες, αντιθέτως, διατρέχουν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, η επίσημη σύσταση, που λέει να μειώσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί -όπως υποστηρίζει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο επιδημιολόγος Andrew Mente- «να αποδειχθεί βλαβερή».
Τώρα λοιπόν έχουμε ένα –ακόμα- άλλοθι να ενδώσουμε σε εκείνη τη ζουμερή μπριζόλα.