Το λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή.

Παρά την εντυπωσιακή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, το λάχανο συχνά παραβλέπεται.

Αν και μπορεί να μοιάζει πολύ με μαρούλι, στην πραγματικότητα ανήκει στο γένος λαχανικών Brassica, το οποίο περιλαμβάνει μπρόκολο, ραπανάκια και λαχανάκια Βρυξελλών.

Έρχεται σε μια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του μωβ, του λευκού και του πράσινου, και τα φύλλα του μπορεί να είναι είτε τσαλακωμένα είτε λεία.

Αυτό το λαχανικό καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, όπως ξινολάχανο, kimchi και λαχανοσαλάτα.

Επιπλέον, το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα.

Παρόλο που το λάχανο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Στην πραγματικότητα, μόνο 1 φλιτζάνι, ή 89 γραμμάρια ωμού πράσινου λάχανου περιέχει:

Θερμίδες: 22

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Φυτικές ίνες: 2 γρ

Βιταμίνη Κ: 56% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη C: 36% της Ημερήσιας Αξίας

Φολικό οξύ: 10% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγγάνιο: 6% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη Β6: 6% της Ημερήσιας Αξίας

Ασβέστιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Κάλιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγνήσιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Το λάχανο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του σιδήρου και της ριβοφλαβίνης.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω λίστα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού μεταβολισμού και της κανονικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και ενώσεων θείου.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν περιττό αριθμό ηλεκτρονίων, γεγονός που τα καθιστά ασταθή. Όταν τα επίπεδά τους γίνουν πολύ υψηλά, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά σας.

Το λάχανο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και απώλεια όρασης.

Δέκα λόγοι που το λάχανο κάνει καλό στην υγεία σου

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

2. Τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και των πνευμόνων.

3. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, που έχει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων, στη σύνθεση του DNA και RNA.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στον κορεσμό.

5. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται θετικά με την πρόσληψη του λάχανου.

6. Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι.

7. Είναι διαθέσιμο σε πολλά χρώματα και μεγέθη: Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, άσπρο λάχανο και μοβ λάχανο.

8. Κάτι που ποτέ ίσως δεν θα περίμενες να συναντήσεις στο λάχανο και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα!

9. Είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα! Τα 100 γραμμάρια λάχανου αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

10. Ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι η κατανάλωση λάχανου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, νέα δεδομένα κατέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό.

 

empty alt

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
empty alt

Φυτοφαγική δίαιτα: Ισορροπημένη ή ελλιπής;

Μία από τις πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής τα τελευταία χρόνια είναι και η στροφή στη φυτοφαγία.
empty alt

Το απολαυστικό ρόφημα που βοηθάει στη μυϊκή ανάρρωση μετά την προπόνηση

Μετά από εντατική άσκηση, σίγουρα θα πεινάς σαν λύκος. Τότε, είναι η ιδανική ευκαιρία να δώσεις στο σώμα σου τα θρεπτικά στοιχεία που θα αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια και θα συμβάλουν στην ανάρρωση των μυών σου.
empty alt

Αγγούρι: η απόλυτα υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού

  Αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.
empty alt

Ποια είναι η νούμερο 1 τροφή που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη μυϊκή σου ισχύ

Όταν λέμε «τροφές που χτίζουν μυς», πιθανότατα αρχίζετε να σκέφτεστε είδη πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως μπριζόλα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια … βασικά το μενού που μπορεί να φάει ο Σταλόνε ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία Ρόκι.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού για να τον βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε μαύρο πιπέρι κάθε μέρα

Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία αυτού του δημοφιλούς μπαχαρικού και μάθετε πώς να το ενσωματώνετε στα καθημερινά σας γεύματα.
Back To Top