Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό.

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό. Βέβαια, χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια για να το μάθουν σωστά, αλλά σήμερα, η κουλτούρα τους που δίνει προτεραιότητα στα τρόφιμα έχει έναν τρόπο να κάνει πράγματα να κερδίζουν την προσοχή και τον θαυμασμό της υφηλίου.

Το φαγητό και το ποτό δεν είναι απλώς χόμπι για τους Ιταλούς, αλλά αφορά κάθε στιγμή της ημέρας. Από τον πρώτο εσπρέσο έως το τελικό digestivo, η ιταλική ημέρα είναι εφοδιασμένη με περίπλοκους κανόνες σχετικά με το πώς, πότε, γιατί και με ποιον μοιράζεσαι τα γεύματα ή ένα ποτήρι κρασί.

Για να το «κάνεις όπως οι Ιταλοί» μαζέψαμε δέκα απλά μυστικά

Όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο

Η λαϊκή αγορά και το μανάβικο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ιταλικής κουζίνας επειδή γνωρίζουν ότι τα φρέσκα υλικά είναι τα καλύτερα συστατικά. Σίγουρα, θα βρεις και σούπερ μάρκετ στην Ιταλία, αλλά αν θέλεις τις πιο ώριμες ντομάτες, τα πιο έντονα τυριά και το πιο μεταξένιο ελαιόλαδο, πηγαίνεις κατευθείαν στην πηγή, οπότε αναζήτησε κι εσύ ή μικρά delicatessen ή τις εβδομαδιαίες υπαίθριες αγορές κοντά σου.

italian b

Τα εποχικά είναι πιο νόστιμα

Ενώ ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι κάθε σεζόν (καρότα και λεμόνια!), οι περισσότερες καλλιέργειες είναι εποχικές. Υπάρχουν υπέροχες στιγμές για ορισμένα τρόφιμα και όχι τόσο ωραίες στιγμές για άλλα. Θέλεις τις καλύτερες ντομάτες; Μάιος έως Οκτώβριος είναι το ιδανικό τους διάστημα για τις πιο φρέσκες και πιο γευστικές. Η συγκομιδή της ελιάς; Αργά το φθινόπωρο. Οι Ιταλοί το γνωρίζουν αυτό, και καλλιεργούν τις καλλιέργειες τους και αγοράζουν τα προϊόντα τους αναλόγως.

Η απόλαυση του καφέ

Όταν οι Ιταλοί λένε καφέ εννοούν εσπρέσο – άρα μία δόση, ό,τι πρέπει για ένα λάκτισμα ενέργειας και τόνωσης.

Ελαιόλαδο πάνω απ’ όλα

Εάν μαγειρεύεις στην Ιταλία, είναι σπάνιο να βρεις άλλα μαγειρικά λάδια. Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο είναι de rigueur (ή di rigore) και μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το βούτυρο. Κι αυτό είναι ένα από τα κοινά που έχει και με την ελληνική κουζίνα και διατροφή.

italian c.jpeg

Τα «πιάτα» έχουν σημαντικό ρόλο

Πρώτον, υπάρχει μεσημεριανό. Ένα τυπικό ιταλικό γεύμα αποτελείται από ένα primo, συνήθως ένα πιάτο ζυμαρικών. Ένα δεύτερο, που είναι συνήθως μια πρωτεΐνη και ένα contorno, το οποίο είναι ένα πιάτο λαχανικών ή σαλάτας. Για δείπνο, υπάρχει ένα antipasto, όπου θα βρείτε αλλαντικά, ελιές, αγκινάρες και άλλα που ακολουθούνται από ζυμαρικά (primo), πρωτεΐνη (secondo), συνοδευτικό (contorno) και επιδόρπιο (dolce). Πείνας ακόμα;

Τα ποτό συνδυάζεται με το φαγητό

Άλλο ένα κοινό μας χαρακτηριστικό. Η ιταλική κουλτούρα κατανάλωσης ποτών είναι εξίσου δομημένη με την κουλτούρα διατροφής, και οι δύο είναι εντελώς αλληλένδετες. Οι Ιταλοί εξετάζουν το ποτό από το πώς μπορεί να ενισχύσει το φαγητό που συνοδεύει. Συνήθως δεν θα δεις Ιταλούς να πίνουν το κρασί τους προτού έρθει ένα πιάτο ζυμαρικών στο τραπέζι, καθώς το κρασί προορίζεται να συμπληρώσει το πιάτο. Με πιο ρομαντικούς ιταλικούς όρους, θα μπορούσες να πεις ότι προορίζονται ο ένας για τον άλλον.

Λίγη ακόμα απόλαυση

Η ιταλική μέρα περιβάλλεται πλήρως από φαγητό και ποτό. Μετά το μεσημεριανό γεύμα υπάρχει η μερέντα, μια ώρα για σνακ όπου θα βρεις σειρές από λάτρεις του παγωτού στις 4 μ.μ. Υπάρχει το aperitivo, ένα τελετουργικό πριν από το δείπνο γεμάτο με αριστοκρατικά ποτά όπως Aperol spritzes και Negroni που προορίζονται να τονώσουν την όρεξη μαζί με τα αλμυρά σνακ. Και φυσικά, υπάρχουν τα ποτά, το ποτό μετά το δείπνο, όπως το amaro ή το grappa που βοηθούν στην πέψη του γεύματος και σε κάνουν να έχεις τη διάθεση να αποκοιμηθείς.

italian d

Το ψωμί με μέτρο

Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται fare la scarpetta, ο οποίος μεταφράζεται σε «φτιάξτε το μικρό παπούτσι». Αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι το ψωμί στο τραπέζι είναι εκεί για να μαζέψει και να σβήσει τη σάλτσα, όχι για να συνοδεύσει το ίδιο το γεύμα.

Το χύμα κρασί τους είναι πολύ καλής ποιότητας

Το Vino della casa είναι συνήθως μια τοπική ποικιλία και επειδή βρίσκεστε στην Ιταλία, είναι συνήθως υπέροχο – και φθηνό!

Το φαγητό είναι για την οικογένεια

Μία από τις καλύτερες παραδόσεις που πολλές οικογένειες της Ιταλίας λατρεύουν είναι το εβδομαδιαίο οικογενειακό γεύμα. Συνήθως, μια Κυριακή (προ κορωνοϊού), μεγάλες οικογενειακές ομάδες συναντιούνται για να φέρουν όλες τις ιταλικές παραδόσεις φαγητού και ποτού κάτω από μια στέγη, μαγειρεύοντας κι ετοιμάζοντας μια τεράστια, κοινή γιορτή, περνώντας ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους.

Κι αν διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες με τον ιταλικό τρόπο ζωής – το «una faccia, una razza» δεν βγήκε τυχαία!

empty alt

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια.
empty alt

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.
empty alt

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.
empty alt

Γνωρίστε τον κρόκο Κοζάνης – το χρυσάφι της γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
empty alt

Πώς να χρησιμοποιήσετε το salad dressing όταν κάνετε δίαιτα

  Ό,τι βάζετε στη σαλάτα σας είναι σημαντικό. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να χρησιμοποιείτε το dressing στις σαλάτες για να τις απολαμβάνετε πραγματικά.
empty alt

Pasta lovers και συντήρηση ζυμαρικών στο ψυγείο

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.
empty alt

Οφέλη της πρωινής θεραπείας με νερό που μπορεί να μη γνώριζες ήδη

Συνήθως, όλοι βιάζονται να πιούν νερό όταν κάνει ζέστη έξω ή όταν είναι σωματικά δραστήριοι. Αυτές είναι καλές στιγμές για να πιείτε νερό, αλλά η καλύτερη ώρα και αυτή που χάνουν οι περισσότεροι είναι το πρωί. Να είναι δηλαδή το πρώτο πράγμα το πρωί, με άδειο στομάχι.
empty alt

Το FDA επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.
Back To Top