Αν μέχρι τώρα η άλμη από τη φέτα (το αλατόνερο όπου διατηρείται) κατέληγε στο νεροχύτη, ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το ρόλο της μετατρέποντάς τη σε υλικό μαγειρικής. Πώς; Ακολουθούν 5 μόνο ιδέες για να την αξιοποιήσεις.
1. Χρησιμοποίησέ τη για να μαρινάρεις κοτόπουλο. Βύθισε μερικά μπουτάκια ωμού κοτόπουλου (ή στήθος κοτόπουλου) στην άλμη, μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε μπολ, και άφησέ τα για μερικές ώρες στο ψυγείο προτού τα μαγειρέψεις όπως συνήθως. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με λαχανικά που θα ψήσεις στο φούρνο ή στο γκριλ, αλλά και με κομμάτια φρούτων που θα χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες.
2. Πρόσθεσέ τη σε όσπρια και σιτηρά. Μπορείς να αντικαταστήσεις με άλμη κατά το ¼ το υγρό όπου μαγειρεύεις π.χ. φασόλια ή κουσκούς. Προσοχή όμως: Σε αυτή την περίπτωση μάλλον δεν θα χρειαστεί να προσθέσεις έξτρα αλάτι.
3. Αντικατέστησε με άλμη μια μικρή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς σε σπιτικές ζύμες π.χ. για πίτσα.
4. Αν χρησιμοποιείς φέτα σε ένα ντιπ, παραδείγματος χάρη για κριτσίνια ή φρυγανισμένο τυρί, κάνε το πιο κρεμώδες με λίγη άλμη.
5. Με λίγη άλμη κάνε πιο αλμυρό και νόστιμο το ντρέσινγκ μιας σαλάτας.
Photo: Anita Peeples / Unsplash