Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
1. Τσέκαρε τα καρτελάκια κάτω από τα προϊόντα
Μπορεί η απόλυτη τιμή ενός προϊόντος να είναι χαμηλότερη από άλλες αλλά η τιμή του ανά γραμμάρια να βγαίνει υψηλότερη (απλώς, η συγκεκριμένη συσκευασία να περιέχει λιγότερα γραμμάρια από εκείνη των άλλων προϊόντων). Γι’ αυτό, για να εντοπίσεις το αληθινά πιο οικονομικό προϊόν σε μια κατηγορία, έλεγξε την τιμή ανά γραμμάρια που αναγράφεται πάντα, σε ψιλά γράμματα, στα καρτελάκια των σουπερμάρκετ κάτω από τα προϊόντα, και στη συνέχεια σύγκρινέ την με αυτήν των ανταγωνιστικών προϊόντων.
2. Μη διστάσεις να ψωνίσεις με κομπιουτεράκι
Ή να χρησιμοποιήσεις την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό σου, ώστε με κάθε προϊόν που βάζεις στο καροτσάκι του σουπερμάρκετ, να προσθέτεις το κόστος του στο κομπιουτεράκι έτσι ώστε να γνωρίζεις το τελικό ποσό προτού φτάσεις στο ταμείο. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεις τις παρορμητικές αγορές αλλά και τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
3. Σχεδίασε το μενού της ημέρας ανάλογα με ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι σου
Αντί να οργανώνεις τα ψώνια σου ανάλογα με τις συνταγές που βρίσκεις στο Ίντερνετ, τσέκαρε ποιες τροφές περιμένουν ήδη στο ντουλάπι σου και αναζήτησε, στη συνέχεια, συνταγές που μπορείς να φτιάξεις με αυτές. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσεις λευκό ρύζι για τα γεμιστά σου, φτιάξε τα με το καστανό ρύζι που περιμένει εδώ και καιρό στην κουζίνα σου, οδεύοντας επικίνδυνα προς την ημερομηνία της λήξηςτου . Υιοθετώντας αυτή τη νοοτροπία, θα μειώσεις την ποσότητα των προϊόντων που καταλήγεις να πετάς στα σκουπίδια και, μακροπρόθεσμα, θα κάνεις οικονομία.
4. Κάνε τα ψώνια σου με μικρότερο καλάθι στο σουπερμάρκετ
Αντί για καρότσι, διάλεξε καλάθι αν η λίστα με τα ψώνια σου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Είναι ένας ακόμα τρόπος να αποφύγεις τις παρορμητικές και περιττές αγορές, αφού πόσα κιλά προϊόντων μπορείς να κουβαλήσεις στα χέρια σου μέχρι το ταμείο;
5. Πες «ναι» στις μαζικές προσφορές
Ανάλογα, φυσικά, και με το είδος του προϊόντος. Μη διστάσεις να αγοράσεις, για παράδειγμα, πολλές συσκευασίες μακαρονιών σε προσφορά, αφού είναι μια κατηγορία τροφίμων μακράς διαρκείας. Από την άλλη, αν δεν καταναλώνεις καθημερινά γιαούρτι στο σπίτι σκέψου το ξανά προτού αγοράσεις τα τρία κεσεδάκια σε προσφορά (από τη στιγμή που το πιθανότερο τελικά είναι να καταναλώσεις μόνο τα δύο και να βγεις ζημιωμένος).
6. Δώσε έμφαση στη σωστή διατήρηση των τροφίμων σου
Αν μαγειρέψεις ένα φαγητό σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αποθήκευσε τα περισσεύματα στην κατάψυξη, σε αεροστεγή δοχεία, αντί να τα αφήσεις να μπαγιατέψουν στο ψυγείο και να τα πετάξεις. Μπορείς επίσης να ψιλοκόψεις όλα τα φρέσκα μυρωδικά σου, να τα βάλεις σε σακουλάκια ασφαλείας και να τα καταψύξεις, για να μη χρειάζεται να αγοράζεις συνέχεια φρέσκο μαϊντανό ή σέλερι για τα μαγειρευτά ή τις σούπες σου (μικρά τα έξοδα, αλλά σταδιακά μαζεύονται και, το κυριότερο, μπορείς να τα αποφύγεις με μια απλή κίνηση).
7. Μη σνομπάρεις τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Αν σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων δεν είσαι απόλυτα πιστός σε μία μάρκα αλλά είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις διάφορα brands, μην απορρίπτεις τα λεγόμενα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως ονομάζονται οι -κατά κανόνα πιο οικονομικές- σειρές προϊόντων που λανσάρουν τα σουπερμάρκετ.