Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.

Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς. Πώς όμως θα περιορίσεις τη σπατάλη των τροφίμων, ειδικά αυτή την εποχή που αλλοιώνονται στο άψε-σβήσε; Είναι ευκολότερο από όσο ίσως νομίζεις. Αρκεί να βάλεις στην καθημερινότητά σου μερικούς βασικούς κανόνες.

1. Μην πηγαίνεις για ψώνια με άδειο στομάχι: Τότε, τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου σε σπρώχνουν σε κάθε λογής παρορμητικές αγορές, που είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν άχρηστες, με αποτέλεσμα εκείνη π.χ. η εξωτική σάλτσα που σου φαινόταν πολύ δελεαστική στα ράφια του σουπερμάρκετ να καταλήξει τελικά στα σκουπίδια. Πήγαινε λοιπόν για ψώνια με (μισο)γεμάτο στομάχι και με λίστα αγορών, από την οποία δεν θα παρεκκλίνεις. Ή, εντάξει, μπορείς να παρεκκλίνεις λιγάκι.

2. Προτού πας για ψώνια, χρησιμοποίησε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου: Τα κολοκυθάκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται ίσως δεν κάνουν πλέον για σαλάτα, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άνετα σε έναν πουρέ λαχανικών ή ένα μπριάμ. Ακόμα και το μαρούλι που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα βρει άνετα τη θέση του σε ένα φρικασέ. Στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;» η απάντηση, πιθανότατα, βρίσκεται κάπου στο ψυγείο σου. Αρκεί να βρεις τη συνταγή που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις κάθε υλικού σου.

3. Τα πάντα γίνονται ζωμός: Τα όχι και τόσο φρέσκα πλέον λαχανικά και μυρωδικά, τα κόκαλα από κόκκινο κρέας και πουλερικά, ακόμα και τα κέλυφη της γαρίδας, όλα μπορούν να γίνουν ένας πλούσιος και θρεπτικός σπιτικός ζωμός λαχανικών, βοδινού, κότας ή θαλασσινών (μπισκ) αντίστοιχα, που θα νοστιμίσει στη στιγμή κάθε συνταγή σου. Απλά βάζεις τα υλικά σου να σιγοβράσουν σε μια κατσαρόλα μαζί με φρέσκα και ξερά βότανα, για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμά τους, σουρώνεις το ζωμό και τον χρησιμοποιείς αμέσως στη μαγειρική σου, ή τον διατηρείς στο ψυγείο/στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

crab_bisque

Ζωμός από καβούρι

4. Τα αποφάγια μπορούν να γίνουν η βάση για ένα καινούριο φαγητό: Το ψητό λουκάνικο που σου περίσσεψε από ένα μπάρμπεκιου μπορεί να μεταμορφωθεί σε σπετσοφάι ή να μπει σε μια φασολάδα. Το ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, να κοπεί σε λωρίδες και να προστεθεί σε μια σαλάτα (π.χ. σίζαρς ή μεξικανική). Τα ψητά λαχανικά θα βρουν άνετα τη θέση τους, την επόμενη μέρα, σε μια ομελέτα. Οι φέτες του ψωμιού που κανένας δεν τίμησε στο οικογενειακό τραπέζι άνετα θα γίνουν νόστιμα κρουτόν για σούπες και σαλάτες. Απλά, φρόντισε να μη μεταφέρεις περισσεύματα πλούσια σε σάλτσες σε μια συνταγή με διαφορετική σάλτσα, γιατί θα μπερδευτούν οι γεύσεις.

5. Ανακάλυψε τη «μαγεία» της κατάψυξης: Τα φρούτα που έχουν αρχίσει να υπερωριμάζουν και να γίνονται «νιανιά» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μια φρουτοσαλάτα. Μη βιαστείς, ωστόσο, να τα πετάξεις: κόψε τα σε κομμάτια, αν είναι μεγάλα (π.χ. στην περίπτωση της μπανάνας), αποθήκευσέ τα σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και χρησιμοποίησέ τα οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να φτιάξεις μια γρανίτα, ένα παγωτό ή ένα σμούθι.

frozen_berries

Κατεψυγμένα μούρα

6. Αναβάθμισε τα κοκτέιλ σου: Οι φέτες λεμονιού που σου περισσεύουν από μια συνταγή, αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά, μπορούν να γίνουν μια ευωδιαστή προσθήκη στα σπιτικά σου κοκτέιλ, αλλά και σε μια κανάτα με κρύο νερό.

7. Βάλε στο οπλοστάσιό σου ευέλικτες συνταγές: Οι σούπες λαχανικών, τα μπριάμ, οι ομελέτες, τα ασιατικά στιρ-φράι, τα μεξικανικά τάκος είναι μερικές μόνο από τις συνταγές-ομπρέλα, δηλαδή συνταγές στις οποίες μπορείς να προσθέσεις σχεδόν τα πάντα, από ελαφρώς μαραμένα λαχανικά μέχρι το κρέας που σου περίσσεψε από το χτεσινό φαγητό. Μη φοβηθείς να «πατήσεις» σε μια βασική συνταγή τροποποιώντας την έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου.

cocktails

Κοκτέιλ με γκρέιπφρουτ, λάιμ και κλωνάρια δεντρολίβανου

8. Ανακάλυψε δημιουργικές λύσεις ακόμα και για υλικά που θεωρείς μη βρόσιμα: Το ήξερες ότι το στέλεχος από το μπρόκολο μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο πέστο μπρόκολου; Ή ότι οι φλούδες των λαχανικών μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους (διάβασε εδώ μερικούς από αυτούς); Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μέχρι σήμερα πετούσες χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να βλέπεις λίγο… διαφορετικά.

empty alt

Η δύναμη του πρωινού

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.
empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Η διατροφή που διατηρεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε άριστη φυσική κατάσταση

Κι ενώ σε ηλικία 35 ετών ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έμπαινε λογικά στα λυκόφως της καριέρας του, η άριστη φυσική του κατάσταση μέσα και έξω από το γήπεδο τον βοηθά να συνεχίζει τις μεγάλες επιτυχίες με τη Γιουβέντους, με την οποία ήδη διανύει την τρίτη σεζόν.
empty alt

Χειμερινή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελών, ρόδι, αμύγδαλα και παρμεζάνα

Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
empty alt

Σούπα με φακές και λαχανικά κι ένα twist παρμεζάνας

Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
Back To Top