Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.

Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.

Χρόνος προετοιμασίας:

15 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

40 λεπτά

Μερίδες:

6

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια φρέσκο ή κατεψυγμένο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και μείγμα σέλινου

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

1 ½ φλιτζάνι φακές πράσινες ή καφέ

500 gr κονσέρβα ανάλατες ντομάτες κομμένες σε κύβους, μη στραγγισμένες

2 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Φλούδες παρμεζάνας (προαιρετικά)

3 φλιτζάνια χοντροκομμένο λάχανο

1 ½ κουταλιές ξύδι κόκκινου κρασιού

Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

fakesoupa

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και μείγμα σέλινου. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, 6 έως 10 λεπτά. Προσθέστε σκόρδο, μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Συνεχίστε προσθέτοντας τον ζωμό, τις φακές, τις ντομάτες, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και τη φλούδα παρμεζάνας, εάν την χρησιμοποιείτε. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή – σκεπάζετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, 15 έως 25 λεπτά, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται για να αραιώσει στην επιθυμητή συνοχή.

Προσθέτετε το λάχανο. Μαγειρέψτε, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο, 5 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε τον φλοιό παρμεζάνας, εάν το χρησιμοποιείτε. Προσθέστε το ξύδι. Χωρίστε τη σούπα σε 6 μπολ, πασπαλίστε από πάνω με παρμεζάνα. Γαρνίρετε με μαϊντανό, αν θέλετε.

Διατήρηση: Στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και 2 μήνες.

Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα υλικά: πατάτα, μπρόκολο, σπανάκι, μανιτάρια.

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: περίπου 1 1/2 φλιτζάνια ανά μερίδα: 306 θερμίδες, λίπος 7 γρ., χοληστερόλη 5mg, νάτριο 446 mg, υδατάνθρακες 45 γρ., διαιτητικές ίνες 9 γρ., πρωτεΐνη 17 γρ., σάκχαρα 6 γρ., ισοδύναμα νιασίνης 1 mg, κορεσμένα λιπαρά 2 γρ, βιταμίνη a iu 6301IU, κάλιο 489 mg.

empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε τα μοντέλα; Πέντε tips κατευθείαν από τις πασαρέλες

Τα μοντέλα έχουν τη φήμη ότι μένουν όσο πιο μακριά μπορούν από τις κατσαρόλες ώστε να δείχνουν skinny στα σόου μόδας και στις φωτογραφίσεις.
empty alt

«Πώς αντιμετωπίζω τα σνακ ώστε τα παιδιά μου να τρώνε με όρεξη το δείπνο τους»

Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.
empty alt

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.
empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Βράσε (καστανό) ρύζι: όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Πώς το καστανό σου ρύζι δεν θα λασπώσει ούτε θα παραμείνει σκληρό και μισοψημένο; Αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία.
empty alt

Μαστίχα – η πιο ωφέλιμη καλοκαιρινή απόλαυση

Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top