Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;». Και αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

Σαφώς και πρώτο και κύριο λόγο παίζει το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Επειδή όμως το φαγητό δεν είναι μια απλή διαδικασία (πεινάω άρα τρώω) αλλά μια πολυσύνθετη, με ψυχολογικό και εγκεφαλικό υπόβαθρο εμπειρία, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, γεγονός που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν.

Σχετικές έρευνες που έχουν βασιστεί σε αυτή τη λογική έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που μπορούν να κάνουν τη διατροφή και τη δίαιτά μας πιο ουσιαστική και αποτελεσματική:

Τα ζεστά χρώματα στα πιάτα ανοίγουν την όρεξη:

Ένα πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο πιάτο μπορεί να χαρίζουν εξτρά πόντους στο art de la table, σίγουρα όμως προσθέτουν και παραπάνω κιλά στο σώμα σου καθώς ανοίγουν την όρεξη! Δεν είναι τυχαίο που αυτά ακριβώς τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια γρήγορης εστίασης.

Τρώγε σε μικρό και όχι μεγάλο πιάτο:

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο για να τρως λιγότερο. Μάλιστα οι παλιές έβαζαν το φαγητό τους σε πιατάκι του γλυκού και με αυτό τον τρόπο συντηρούσαν τη σιλουέτα τους! Βάζοντας το φαγητό της δίαιτάς σου σε ένα μικρό πιάτο θα σου φανεί φυσιολογικό ενώ αν η ίδια ποσότητα τοποθετηθεί σε ένα κανονικό πιάτο η όρασή σου δεν θα χορτάσει επηρεάζοντας τον εγκέφαλό σου.

Χρησιμοποίησε κουταλάκια γλυκού και όχι σούπας:

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε με μικρά κουτάλια έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο σε σχέση με όσους επιλέγουν να φάνε με κουτάλια σούπας.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα πιρούνια! Είτε φας με μικρό είτε με μεγάλο, την ίδια ποσότητα θα καταναλώσεις, λένε οι επιστήμονες.

Πίνε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι:

Στο ψηλό ποτήρι έχεις την αίσθηση ότι έβαλες μεγάλη ποσότητα και είσαι πιο συντηρητική στην κατανάλωση του ποτού. Αντιθέτως, στο μικρό ποτήρι νιώθεις ότι δεν έχεις πει αρκετά, ακόμα και όταν οι ποσότητες του υγρού είναι ακριβώς οι ίδιες! Και έτσι το γεμίζεις και το ξαναγεμίζεις…

Αξίζει να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη χρήση του σερβίτσιου, εκτός κι αν σε χαρακτηρίζει τόσο μεγάλη αυτοσυγκράτηση που τέτοιου είδους ψυχολογικά τρικ σού είναι απλώς περιττά!

 

empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Το πάρτι αρχίζει με γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια

Περιμένεις κόσμο για το Σαββατοκύριακο; Αντί να τους σερβίρεις κοκτέιλ, μπορείς να τους καλομάθεις κερνώντας τους μια σπιτική γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Το tip για να διατηρείται ο καφές σου ζεστός για περισσότερη ώρα

Μήπως ο καφές σου κρυώνει υπερβολικά σύντομα, από τη στιγμή που θα τον σερβίρεις στο φλιτζάνι; Δοκίμασε το παρακάτω κόλπο για να τον διατηρήσεις ζεστό για περισσότερη ώρα.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Matt Damon

Το 1996 ο Matt Damon έπρεπε να μεταβάλλει το σωματικό του βάρος για τον ρόλο που είχε να υποδυθεί στην ταινία Courage Under Fire – και δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του ότι η τήρηση αυστηρής διατροφής ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
empty alt

Απλή σπιτική και απολαυστική ταραμοσαλάτα

Ετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια του νηστήσιμου τραπεζιού
Back To Top