Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη;
Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, έκανε ένα πείραμα. Έψησε τρία φιλέτα σολομού και τα σέρβιρε σε ένα συνεργάτη της, χωρίς να του πει πότε και πώς είχε φτιάξει το καθένα.
Το πρώτο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το έβγαλε και το έβαλε κατευθείαν στο φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου, σκεπασμένο σε αλουμινόχαρτο, να ξαναζεσταθεί για 40 λεπτά.
Το δεύτερο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το είχε αφήσει να ξεπαγώσει για έξι ώρες προτού το ξαναζεστάνει για 10 λεπτά σε φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Το τρίτο φιλέτο το μαγείρεψε την ίδια μέρα και το σέρβιρε αμέσως.
Το φρεσκομαγειρεμένο φιλέτο είχε ένα ελκυστικό ροζ χρώμα, ήταν τρυφερό και μαλακό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά ήταν ελαφρώς πιο χλωμό στην εμφάνιση. Και το τρίτο, εκείνο που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, είχε πάρει ένα καθόλου λαχταριστό γκρι χρώμα.
Όσο για τη γεύση; Το φρεσκομαγειρεμένο ήταν απολαυστικό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά είχε μια παράξενη υφή, κολλώντας λίγο στα δόντια. Ενώ το τρίτο κομμάτι, που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, ήταν στεγνό και είχε δυσάρεστη γεύση, θυμίζοντας ψάρι κονσέρβας. Δεν ήταν χαλασμένο, αλλά ούτε νόστιμο.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πετάμε τα περισσεύματα του ψαριού. Υπάρχει τρόπος να τα απολαύσουμε, είτε από το ψυγείο είτε από την κατάψυξη, για παράδειγμα σε μια ψαροσαλάτα με μαγιονέζα ή μέσα σε μια σάλτσα ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος. Αν πάντως αποφασίσουμε να καταναλώσουμε ένα ψάρι που έχουμε αφήσει π.χ. για ένα μήνα στην κατάψυξη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αφήσουμε πρώτα να ξεπαγώσει στο ψυγείο και στο τέλος, για ακόμα 20 λεπτά, στον πάγκο της κουζίνας προτού το βάλουμε στο φούρνο να ξαναζεσταθεί για περίπου 8-12 λεπτά.
Επιπλέον, αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε αμέσως ένα φιλέτο σολομού που μαγειρεύουμε, προτού το βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς και, στη συνέχεια, να το αποθηκεύσουμε σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς.