Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις
Όταν σκέφτεστε την τέλεια δροσερή σαλάτα, τι φαντάζεστε; Πρέπει να είναι γρήγορη στην παρασκευή του, σούπερ φρέσκια και γεμάτη με τραγανά λαχανικά, σωστά; Τι γίνεται με τα χόρτα; Οι σαλάτες με σπανάκι και ρόκα είναι υπέροχες, αλλά είμαστε εδώ για να σας πούμε - η καλύτερη καλοκαιρινή σαλάτα μπορεί να είναι απλά μία χωρίς αυτά.
Αντίθετα, χρησιμοποιούμε το κουσκούς, ένα από τα πιο γρήγορα μαγειρεμένα ζυμαρικά, ως βάση για ένα κομφετί από χρωματιστά λαχανικά (αγγούρια! πιπεριές! κόκκινο κρεμμύδι!), περιχυμένο με κρεμώδες dressing με λεμόνι Dijon. Προσθέσαμε επίσης πικάντικη φέτα και λιαστές ντομάτες, τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα και καρύδια, γήινα ρεβίθια για να του δώσουμε λίγη πρόσθετη νοστιμιά. Είναι απλή και ελαφριά, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ιδιαίτερη για να την φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Πιστεύουμε ότι αυτή η σαλάτα είναι υπέροχη όπως είναι, αλλά μη διστάσετε να την αλλάξετε – δοκιμάστε διαφορετικά φασόλια, ξηρούς καρπούς, τυριά θα μπορούσαν όλα να λειτουργήσουν εδώ. Ετοιμάστε την εκ των προτέρων (έως 24 ώρες) και σερβίρετέ την δροσερή σε μπάρμπεκιου ή πικνίκ ή σερβίρετέ την ζεστή ως συνοδευτικό για ένα εύκολο δείπνο. Τα υπολείμματα είναι υπέροχα ξαναζεσταμένα με κοτόπουλο ή σολομό για μεσημεριανό γεύμα (ή τρώγονται απλώς κρύα κατευθείαν από το ψυγείο).
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
6 - 8 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 λεπτά
ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΜΕΡΙΔΑ:
405
Συστατικά
1 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
1 φλ. κουσκούς
1/4 κουτ. θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
Αλάτι
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουτ. μουστάρδα Ντιζόν
425 γρ. ρεβίθια, κονσέρβα, ξεπλυμένα, στραγγισμένα
1/2 αγγούρι, κομμένο στα τέσσερα κατά μήκος, ψιλοκομμένο
1/2 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 φλ. θρυμματισμένη φέτα, και επιπλέον για το σερβίρισμα
1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε φέτες
1/2 φλ. συσκευασμένα φύλλα φρέσκιας μέντας, χοντροκομμένα (ή βασιλικού αν προτιμάτε)
1/2 φλ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ζωμό να πάρει βράση. Προσθέστε κουσκούς, κόκκινο πιπέρι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, στη συνέχεια σκεπάστε και αφαιρέστε από τη φωτιά. Αφήνετε να καθίσει, σκεπασμένο, για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφρατέψτε με ένα πιρούνι και μεταφέρετε σε ένα μεσαίο μπολ.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το κουσκούς, τα ρεβίθια, το αγγούρι, την πιπεριά, τη φέτα, τα αμύγδαλα, τη μέντα ή φύλλα βασιλικού αν προτιμάτε, τις ντομάτες και το κρεμμύδι και ανακατέψτε. Σερβίρετε ζεστή ή παγωμένη.