Αν απολαμβάνεις το λικέρ καφέ, σου έχουμε καλά νέα: μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα στο σπίτι σου. Το μόνο μειονέκτημα; Η περίοδος αναμονής είναι τρεις εβδομάδες, αλλά προλαβαίνεις άνετα να το ετοιμάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και να έχεις ένα τέλειο κέρασμα για το σπίτι ή ένα diy -αλλά εγγυημένα επιτυχημένο- δώρο για τους φίλους σου.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή, που δίνει ο Αμερικανός bartender Scott Baird.
Συνταγή για λικέρ καφέ
Τι θα χρειαστείς:
1 μπουκάλι (750 ml) βότκα ή λευκό ρούμι
1 ¼ φλιτζάνι μαύρο ρούμι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
350 γραμμάρια ολόκληροι κόκκοι καφέ
1 κόκκος βανίλιας
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά)
Πώς θα το φτιάξεις:
1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά και τοποθέτησέ τα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Ανακίνησέ το για να αναμειχθούν καλά.
2. Βάλε ετικέτα με την ημερομηνία ανάμειξης στο βάζο και άφησέ το για τρεις εβδομάδες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (π.χ. σε ένα ντουλάπι της κουζίνας). Στη διάρκεια κάθε εβδομάδας, φρόντιζε να το βγάζεις τακτικά και να ανακινείς το μείγμα.
3. Μετά τις τρεις εβδομάδες, πέρασε το μείγμα από λεπτή σίτα μεταφέροντάς το σε καθαρό δοχείο. Καταναλώνεται όπως το Kahlua και κάθε λικέρ καφέ.