Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν εδώ και αιώνες για την θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και των μπαχαρικών. Εδώ είναι τα οφέλη για την υγεία από μερικά από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.
Κουρκουμάς
Σε τι κάνει καλό: Περιέχει υψηλές ποσότητες κουρκουμίνης, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς προβλημάτων υγείας, από μικρούς πονόδοντους έως χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Οι ερευνητές μελετούν επίσης τις δυνατότητές τους ως θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer, καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκε το 2014, ενίσχυσαν την ένδειξη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη.
Τζίντζερ
Σε τι κάνει καλό: Το τζίντζερ είναι γνωστό για τη χαλάρωση ενός ερεθισμένου στομάχου. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απαλοιφή της πρωινής ναυτίας, καθώς και τη ναυτία από χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Επίσης βοηθάει σε μυϊκούς πόνους και σε κινητικά προβλήματα.
Πιπέρι Cayenne
Σε τι κάνει καλό: το πιπέρι καγιέν στο δείπνο σας μπορεί να δώσει στις προσπάθειες απώλειας βάρους σας μια μικρή ώθηση, ειδικά αν δεν είστε συνηθισμένοι στα πικάντικα πράγματα. Το πιπέρι Cayenne περιέχει καψαϊκίνη, την ένωση που ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, βοηθώντας σας να κάψετε ελαφρώς περισσότερες θερμίδες. Μπορεί επίσης να τονώσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βοηθούν στην εξημέρωση της πείνας.
Κανέλα
Σε τι κάνει καλό: Οι καρδιολόγοι συνιστούν τη χρήση γλυκών μπαχαρικών όπως κανέλα για να προσθέσετε γεύση αντί για ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά. Η πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Ρίγανη
Σε τι κάνει καλό: Αυτά τα μικροσκοπικά αλλά ισχυρά φύλλα διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Κ και Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Και η ρίγανη είναι υψηλό σε αντιοξειδωτικά. Μόλις 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη έχει τόσο αντιοξειδωτική δράση όσο ένα μέτριο μήλο και η ρίγανη έχει 20 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ενέργεια από πολλά άλλα βότανα και τετραπλάσια από τα μούρα, πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών.
Όλα αυτά είναι καλά νέα για την καρδιά σας και πολλά άλλα. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου Επιπλέον, η ρίγανη έχει φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Δεντρολίβανο
Σε τι κάνει καλό: Το δεντρολίβανο είναι διάσημο τόσο για τη γεύση του όσο και για το άρωμά του. Μελέτες δείχνουν ότι το ξυλώδες άρωμά του βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το δεντρολίβανο, ακόμη και στις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωσιακής παρακμής στους ηλικιωμένους. Επιπλέον το δεντρολίβανο μπορεί να καταπολεμήσει την απώλεια μαλλιών.
Τώρα ξέρετε ότι έχετε πολλούς καλούς λόγους να βάζετε μπαχαρικά στις συνταγές σας και όχι μόνο για την ενίσχυση της γεύσης αλλά και την ενίσχυση της καλής υγείας