Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία και δαντέλα;

Τι θα χρειαστείς:
Μοβ λάχανο για μπλε αυγά ή παντζάρια για απαλά κόκκινα αυγά ή φλούδες κρεμμυδιού για πορτοκαλί αυγά
Λευκό ξίδι (1 κ.σ. ανά φλιτζάνι βαφής)
Σφιχτοβρασμένα αυγά
Ψαλίδι, κολλητική ταινία, κομματάκια δαντέλας και καλσόν

Πώς θα τα βάψεις:
Για μπλε αυγά, κομματιάζεις το μοβ λάχανο (ένα κεφάλι), το ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις περίπου δύο φλιτζάνια νερό. ( Εναλλακτικά: Για κόκκινα αυγά, αντικαθιστάς το λάχανο με δύο μεγάλα παντζάρια. Για πορτοκαλί αυγά, χρησιμοποιείς τη φλούδα από πολλά μεγάλα κρεμμύδια.) Αφήνεις τα υλικά σου να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνεις τη φωτιά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά έως μία ώρα. Όσο περισσότερο χρόνο τα αφήσεις να σιγοβράσουν, τόσο πιο έντονη θα βγει η βαφή. Μόλις απελευθερώσουν το χρώμα τους, κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις τη βαφή να κρυώσει.Ετοιμάζεις τα σχέδια για τα αυγά σου:
Για ρίγες:Κόβεις κομμάτια κολλητικής ταινίας και τα κολλάς σε απόλυτα στεγνά αυγά. Μπορείς έτσι να φτιάξεις παράλληλες ρίγες ή κάθετες μεταξύ τους (δημιουργώντας π.χ. ένα σταυρό) ή να καλύψεις τη μία πλευρά του αυγού εντελώς με ταινία. Να έχεις υπόψη σου ότι η περιοχή που θα καλύψεις με ταινία δεν θα βαφτεί και θα παραμείνει στο φυσικό χρώμα του αυγού (λευκή ή μπεζ). Μπορείς επίσης να πάρεις διακοσμητικές ταινίες washi tapes, να κόψεις γύρω γύρω τα σχέδιά τους (π.χ. φτερά ή λουλούδια, αν αυτό είναι το μοτίβο τους) και να κολλήσεις τα αυτοκόλλητα κομμάτια διάσπαρτα στα αυγά, δημιουργώντας έτσι π.χ. στένσιλ σε σχήμα φτερού ή σε σχήμα λουλουδιού.

eggsnatu
Για μοτίβα δαντέλας:Τυλίγεις τα αυγά με κομμάτια δαντέλας και στη συνέχεια τα στερεώνεις με ένα κομμάτι λεπτού καλσόν, που στη συνέχεια δένεις ή ράβεις πολύ σφιχτά στις δύο άκρες του αυγού.

Αφήνεις τη βαφή να κρυώσει εντελώς (περίπου για 20 λεπτά στο ψυγείο). Στραγγίζεις τα λαχανικά, κρατάς μόνο το υγρό και προσθέτεις 1 κ.σ. λευκό ξίδι ανά φλιτζάνι βαφής. Ανακατεύεις καλά και μοιράζεις τη βαφή σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία, στα οποία αμέσως μετά προσθέτεις τα σφιχτοβρασμένα αυγά που έχεις ήδη διακοσμήσει με την κολλητική ταινία ή τη δαντέλα.

Μπορείς φυσικά να βάλεις τα αυγά και τη βαφή σε ένα δοχείο, όλα μαζί. Όμως μοιράζοντάς τα σε διάφορα δοχεία έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνδυασμούς βαφών: για παράδειγμα, να ανακατέψεις λίγη φυτική βαφή από παντζάρι με βαφή από λάχανο ή να αραιώσεις ένα μέρος της βαφής με λίγο νερό για να βγει πιο ανοιχτή η απόχρωση. Έτσι, θα έχεις ποικιλία στο αποτέλεσμα: αυγά βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις, ή στην ίδια απόχρωση σε πιο ανοιχτούς και πιο σκούρους τόνους. Βάζεις τα δοχεία με τις βαφές και τα αυγά στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για μία νύχτα.

eggsnatur

Το επόμενο πρωί βγάζεις τα αυγά από τη βαφή και αφαιρείς από κάθε ένα την κολλητική ταινία ή το καλσόν και τη δαντέλα. Μην ανησυχείς αν το χρώμα τους ξεθωριάσει ελαφρώς, ενώ στεγνώνουν: είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Tip: άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι ιβίσκος, τσάι και καφές για φυσικές βαφές. Στο διαδίκτυο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το σπανάκι κάνει ένα ωραίο πράσινο. Εκτός από τα βακκίνια, άλλα μούρα, όπως τα βατόμουρα, λειτουργούν επίσης καλά.

Καλή Ανάσταση!

empty alt

Γιατί αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα;

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

7 διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις με αυγό

Πώς θα αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που θα σου περισσέψουν; Ή εκείνα που τελικά δεν θα βάψεις; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
empty alt

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις!

Από τα αγαπημένα ορεκτικά και της ελληνικής κουζίνας – οι κολοκυθοκεφτέδες δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αρωματικοί, γευστικοί και σχετικά ανάλαφροι, είναι μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό, για σνακ, ακόμα και για εναλλακτικό κυρίως.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.
empty alt

Πένες με κοτόπουλο σε ελαφριά κι υγιεινή εκδοχή

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.
Back To Top