«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου. Συμφωνώ. Εξάλλου, ακόμα και η λέξη δίαιτα είναι από μόνη της αποτρεπτική και ουδόλως δελεαστική. Τι θα έλεγες όμως για ένα είδος διατροφής, ουσιαστικά έναν τρόπο ζωής, που έρχεται να συγκριθεί με τη μεσογειακή διατροφή και μας κάνει να ζηλέψουμε λιγάκι;

Πρόκειται για τη Σκανδιναβική Δίαιτα (Nordic Diet), ένα διατροφικό πλάνο που δημιουργήθηκε από δύο σεφ στη Δανία και για πάνω από μία δεκαετία κάνει θραύση ως τάση στην υγιεινή διατροφή, εστιάζοντας στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα χόρτα, τα ψάρια και τις βιολογικές τροφές.

Επιτρέπει και αυτή, όπως και η μεσογειακή, ένα ποτηράκι κρασί με το γεύμα όμως απαγορεύει τα επεξεργασμένα δημητριακά και γενικότερα, τις επεξεργασμένες τροφές.

Επίσης αντί για το ελαιόλαδο, προτιμάται το ψυχρής έκθλιψης κραμβέλαιο, το γνωστό μας λάδι κανόλα, που περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Οι σεφ René Redzepi και Claus Meyer το 2004 άρχισαν να προσφέρουν πιάτα με βρύα, χόρτα, φύκια, ρέγγα, άγριας βοσκής κρέατα, οστρακοειδή, βρώμη, σίκαλη και τσουκνίδες, στο εστιατόριό τους Noma, στην Κοπεγχάγη.

Και από εκείνη την κουζίνα, από την ιδέα των δύο σεφ, η ιδέα εξαπλώθηκε και σε άλλα εστιατόρια της χώρας και από εκεί σε όλο τον πλανήτη.

Πού βασίζεται η Nordic Diet;

Σε 15 ομάδες τροφών: φρούτα και λαχανικά (ειδικά καρπούς, λάχανο, βολβούς και πράσινα φυλλώδη), πατάτες, φρέσκα μυρωδικά, φυτά και μανιτάρια μαζεμένα από αγρούς, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, άγριο κρέας, ψάρια, οστρακόδερμα και φύκια.

Δίνει επίσης έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και στη μεγάλη κατανάλωση νερού.

Ας δούμε μερικές οδηγίες της για να μπούμε στη λογική της:
-Πάρτε περισσότερες θερμίδες από τα φυτά και λιγότερες από το κρέας.
-Αυξήστε την πρόσληψη ψαριών, οστρακοειδών και φυκιών.
-Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, κρέας ελεύθερης βοσκής ή πουλερικά που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Αποφεύγετε όπως ο διάβολος το λιβάνι τα συντηρητικά στο φαγητό σας.
-Καταναλώστε άφθονα λαχανικά ρίζας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μούρα.
-Αποφύγετε τα επεξεργασμένα δημητριακά και τις επεξεργασμένες τροφές, και τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι.
-Να μαγειρεύετε στο σπίτι σας και να μην παραγγέλνετε από έξω. Έτσι μόνο θα είστε σίγουροι ότι τα υλικά είναι αγνά.
-Πίνετε πολύ νερό.

Εγώ θα κάνω focus στο ότι με αυτή τη διατροφή δεν βοηθάς μόνο τον εαυτό σου να χάσει βάρος, δεν ωφελείς μόνο την υγεία σου αλλά και το ίδιο το περιβάλλον καθώς οι φυτικές τροφές στις οποίες βασίζεται δημιουργούν λιγότερη περιβαλλοντική μόλυνση σε σχέση με εκείνες τις δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση κρέατος.

Μήπως είναι ώρα να δώσουμε και εμείς ως χώρα έμφαση στο τοπικά προϊόντα, να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος, να τρώμε περισσότερα ψαράκια και λαχανικά;

Να πάψουμε να ζηλεύουμε την νοοτροπία των ξένων και να τους κάνουμε να έρχονται στη χώρα μας (και) για το υγιεινό φαγητό μας, και όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα και τα αρχαία; 

 

empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Ποπκόρν με σοκολάτα: πώς θα το φτιάξεις

Έχεις καλέσει απόψε το βράδυ τους φίλους σου για να δείτε ταινία στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις τι να ετοιμάσεις, καθώς οι μισοί προτιμούν τα γλυκά και οι άλλοι μισοί τα αλμυρά; Τα ποπκόρν με σοκολάτα θα τους ικανοποιήσουν όλους! Τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις ήδη […]
empty alt

Το φαγητό σου βγήκε πολύ γλυκό; Να πώς θα σώσεις την κατάσταση

Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Η νέα τρέλα μετά τα αβοκάντο είναι τα ψητά αβοκάντο

Αν πιστεύεις ότι το αβοκάντο είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που έχεις δοκιμάσει, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα το ψητό αβοκάντο.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Vamos! Η μεξικάνικη κουζίνα είναι ο πιο hot καλοκαιρινός γευστικός προορισμός

Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα ντιπ – δύο σε ένα

Ανάλαφρο, δροσερό και πάντα εορταστικό και επίκαιρο, αυτό το ντιπ θα φέρει το καλοκαίρι στο χειμερινό σου τραπέζι.
Back To Top