Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνης) που φυσιολογικά είναι σε χαμηλά επίπεδα στις γυναίκες. Οι διαταραχές αυτές  έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα όπως υπογονιμότητα, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, λιπαρότητα στο δέρμα. Οι αρνητικές συνέπειες δεν σταματούν εδώ αφού  μακροπρόθεσμα το σύνδρομο μεγαλώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η σόγια και τα προϊόντα της χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν βελτιώνει την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών.  Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνα  που δημοσιεύθηκαν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» ( JCEM), και πήραν μέρος 70 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών οι οποίες έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο. Οι μισές από αυτές άρχισαν να καταναλώνουν καθημερινά και για  12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα). Οσες γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, πριν και μετά την περίοδο λήψης των συμπληρωμάτων, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως εκείνες οι οποίες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιας παρουσίασαν  μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.  Ειδικά η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνου ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση της σόγιας, μέσω της βελτίωσης της μεταβολικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας», υποστήριξε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ζατολάχ Ασεμί, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Kashan, στο Ιράν.

empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Το μυστικό για να μη μαραθεί η σαλάτα που περισσεύει

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά καλύτερα να μη σερβίρεις στους επισκέπτες σου τη σαλάτα που περίσσεψε από χτες.
empty alt

Cherry time: όλα όσα θες να ξέρεις για τα κεράσια

Είναι κόκκινα, ζουμερά, λαχταριστά και δεν μπορείς ποτέ να φας μόνο ένα… Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.
empty alt

Ψητός σολομός με ανανά

Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει.
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
empty alt

Λιμοντσέλο: Καλωσορίστε το καλοκαίρι με το πιο δροσερό ποτό

Πώς να φτιάξετε το δικό σας limoncello και να μεταφερθείτε νοερά στην Αμάλφι
Back To Top