Όταν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα λαχανικά στη μαγειρική σου, ίσως έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να τα ξεπαγώσεις ή αν μπορείς να τα ρίξεις κατευθείαν στην κατσαρόλα. Η απάντηση εξαρτάται από τη χρήση και το είδος των λαχανικών.
Αν θέλεις να αποφύγεις να προσθέσεις επιπλέον υγρασία, για παράδειγμα σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο σπανάκι σε μια σπανακόπιτα ή κατεψυγμένα λαχανικά σε μια πίτσα, το καλύτερο είναι να τα ξεπαγώσεις.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, που δεν θα βλάψει λίγη υγρασία ακόμα (π.χ. σε σούπες, μαγειρευτά, ριζότα και σάλτσες ζυμαρικών), όχι μόνο μπορείς αλλά συνιστάται να ρίξεις τα λαχανικά κατευθείαν από την κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσεις το χρώμα, τη γεύση, τα θρεπτικά στοιχεία τους και θα εκμηδενίσεις τον κίνδυνο αλλοίωσής τους.