Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.


Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις αυτό τον κανόνα, που αντιμετωπίζεις σαν θέσφατο; Γιατί πιπέρι δεν είναι μόνο το μαύρο.

Με ποια άλλα μπαχαρικά, λοιπόν, μπορείς να συνοδεύσεις άφοβα το αλάτι σε μια συνταγή;

-Λευκό πιπέρι: Προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) και δίνει παρόμοια, πικάντικη γεύση, αλλά υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Χάρη στο χρώμα του, ταιριάζει ιδιαίτερα σε λευκές σάλτσες όπως η μπεσαμέλ και η ολαντέζ, καθώς και σε οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο πιάτο (πατάτες πουρέ, συνταγές με τυρί κ.λπ.).

-Ροζ πιπέρι: Παρά την ονομασία του, δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο και το λευκό πιπέρι, αλλά από δύο διαφορετικά είδη σχίνου (Schinus terebinthifolius ή Schinus molle). Η γεύση του είναι, μεν, διακριτικά πιπεράτη αλλά και φρουτώδης. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανοιχτά σάντουιτς, σε τσάτνεϊ φρούτων, αλλά και σε σαλάτες, ιδιαίτερα στις πράσινες όπου εκτός από μια νέα γευστική διάσταση προσθέτει και ζωηρόχρωμες πινελιές.

-Πιπέρι σετσουάν: Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Κίνας και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ελαφρύ μούδιασμα που προκαλεί στο στόμα και στη γλώσσα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ασιατικές συνταγές, όπως με stir-frys και με πιάτα που περιέχουν νουντλς, αλλά και με γλυκίσματα όπως τα μπισκότα σόρτμπρεντ και το παγωτό!

-Πιπέρι καγιέν: Ουσιαστικά, αποξηραμένες πιπεριές από την ομώνυμη πόλη της Γαλλικής Γουιάνας. Είναι αρκετά καυτερό, γι’ αυτό πρόσθεσέ το στις συνταγές σου με φειδώ! Ταιριάζει ιδιαίτερα στο κοτόπουλο πανέ (ως υλικό για το πανάρισμα) και σε διάφορες συνταγές μαγειρευτού κρέατος.

-Μπούκοβο: Κατάγεται από το ομώνυμο χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά καλλιεργείται και στη χώρα μας. Στην αγορά κυκλοφορεί σε νιφάδες. Κι αυτό είναι αρκετά καυτερό, οπότε χρησιμοποίησέ το στη μαγειρική σου σε μικρές ποσότητες. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πικάντικες σάλτσες ντομάτας που προστίθενται σε πίτσες και ζυμαρικά (π.χ. αραμπιάτα, πουτανέσκα), αλλά και σε πράσινες σαλάτες, σε συνδυασμό με λαδόξιδο.

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Αραβική πίτα: πώς να φτιάξεις το νοστιμότερο σάντουιτς

Ακολουθώντας τα παρακάτω μυστικά για την αραβική πίτα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα άγευστα και άοσμα σνακ που αγοράζεις τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη.
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
empty alt

Μπέικον + αβοκάντο = βόμβα απόλαυσης

Ποτέ το γουακαμόλε δεν βρήκε πιο ταιριαστό συνδυασμό
Back To Top