Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις αυτό τον κανόνα, που αντιμετωπίζεις σαν θέσφατο; Γιατί πιπέρι δεν είναι μόνο το μαύρο.
Με ποια άλλα μπαχαρικά, λοιπόν, μπορείς να συνοδεύσεις άφοβα το αλάτι σε μια συνταγή;
-Λευκό πιπέρι: Προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) και δίνει παρόμοια, πικάντικη γεύση, αλλά υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Χάρη στο χρώμα του, ταιριάζει ιδιαίτερα σε λευκές σάλτσες όπως η μπεσαμέλ και η ολαντέζ, καθώς και σε οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο πιάτο (πατάτες πουρέ, συνταγές με τυρί κ.λπ.).
-Ροζ πιπέρι: Παρά την ονομασία του, δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο και το λευκό πιπέρι, αλλά από δύο διαφορετικά είδη σχίνου (Schinus terebinthifolius ή Schinus molle). Η γεύση του είναι, μεν, διακριτικά πιπεράτη αλλά και φρουτώδης. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανοιχτά σάντουιτς, σε τσάτνεϊ φρούτων, αλλά και σε σαλάτες, ιδιαίτερα στις πράσινες όπου εκτός από μια νέα γευστική διάσταση προσθέτει και ζωηρόχρωμες πινελιές.
-Πιπέρι σετσουάν: Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Κίνας και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ελαφρύ μούδιασμα που προκαλεί στο στόμα και στη γλώσσα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ασιατικές συνταγές, όπως με stir-frys και με πιάτα που περιέχουν νουντλς, αλλά και με γλυκίσματα όπως τα μπισκότα σόρτμπρεντ και το παγωτό!
-Πιπέρι καγιέν: Ουσιαστικά, αποξηραμένες πιπεριές από την ομώνυμη πόλη της Γαλλικής Γουιάνας. Είναι αρκετά καυτερό, γι’ αυτό πρόσθεσέ το στις συνταγές σου με φειδώ! Ταιριάζει ιδιαίτερα στο κοτόπουλο πανέ (ως υλικό για το πανάρισμα) και σε διάφορες συνταγές μαγειρευτού κρέατος.
-Μπούκοβο: Κατάγεται από το ομώνυμο χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά καλλιεργείται και στη χώρα μας. Στην αγορά κυκλοφορεί σε νιφάδες. Κι αυτό είναι αρκετά καυτερό, οπότε χρησιμοποίησέ το στη μαγειρική σου σε μικρές ποσότητες. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πικάντικες σάλτσες ντομάτας που προστίθενται σε πίτσες και ζυμαρικά (π.χ. αραμπιάτα, πουτανέσκα), αλλά και σε πράσινες σαλάτες, σε συνδυασμό με λαδόξιδο.