Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο παρελθόν το γκλίτερ χρησιμοποιείτο μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως σε γαμήλιες τούρτες και μπισκότα με γλάσο. Αλλά πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται η χρήση του, αρχικά στον καφέ μετά στον αφρώδη οίνο και στην μπίρα.
«Καθώς το γκλίτερ στροβιλίζεται στο ποτήρι, δημιουργεί ένα σχεδόν μαγικό εφέ», υποστηρίζει η Madeleine McCarthy, δημιουργός μιας μπίρας ονόματι Gold Dust Woman, που ξεπούλησε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της.
Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπουμε γκλίτερ σχεδόν στα πάντα, όπως σε πίτσες, μπαγκέτες και σάλτσες. Ωστόσο οι τροφές με γκλίτερ, αν και σαρώνουν στο Instagram, καλό είναι να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Όπως ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ο αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων FDA, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας χρυσόσκονες που φέρουν την ένδειξη «μη τοξική», παρά μόνο εκείνες που χαρακτηρίζονται σαφώς «βρώσιμες».
Ο λόγος; Η μη τοξική χρυσόσκονη, την οποία χρησιμοποιούμε στη χειροτεχνία μας, είναι φτιαγμένη από πλαστικό. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει κακό στην υγεία μας αν την καταναλώσουμε σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για… χόρταση. Η κόλλα Elmer, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείται μη τοξική (γι’ αυτό συστήνεται για παιδικές χειροτεχνίες), αλλά υπάρχει λόγος που δεν χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
Υιοθέτησε λοιπόν τη νέα τάση, αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο. Και όταν επιλέγεις χρυσόσκονη για τη μαγειρική σου, μην επαναπαύεσαι στο χαρακτηρισμό «μη τοξική», αλλά διάλεξε μόνο τις «βρώσιμες».