Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη. Ο χρόνος του ψησίματος αλλάζει και την εικόνα της μπριζόλας σου, αφού όσο λιγότερο ψημένη είναι τόσο περισσότερο κόκκινο είναι το εσωτερικό της.

Και μπορεί πολύς κόσμος να απολαμβάνει το κρέας του ελαφρώς ψημένο, αλλά για σένα η εικόνα αυτού του κόκκινου υγρού που ξεχύνεται κάθε φορά που κόβεις ένα κομμάτι, μάλλον σου κόβει παρά σου ανοίγει την όρεξη, αφού μοιάζει σαν να «αιμορραγεί» το φαγητό σου.

Έχω να σου κάνω, όμως, μία αποκάλυψη που θα κλονίσει τον τρόπο που βλέπεις την ελαφρώς ψημένη μπριζόλα (εντάξει υπερβάλλω, πάντως γνώμη νομίζω θα σου αλλάξω).

Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το ελαφρώς έως καθόλου ψημένο κρέας δεν είναι αίμα!

Στην πραγματικότητα είναι μυοσφαιρίνη (myoglobin), μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μυικό ιστό και περιέχει σίδηρο, για αυτό και τους χαρίζει κόκκινο χρώμα. Η μυοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

Καθώς η μπριζόλα μαγειρεύεται, η μυοσφαιρίνη σκουραίνει, για αυτό και όσο πιο καλοψημένο είναι το κρέας τόσο πιο γκρι-μαύρο-καφέ γίνεται.

Μήπως τώρα βλέπεις λίγο διαφορετικά το σενιάν;

empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Κατεψυγμένα λαχανικά: χρειάζονται ξεπάγωμα ή όχι;

Όταν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα λαχανικά στη μαγειρική σου, ίσως έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να τα ξεπαγώσεις ή αν μπορείς να τα ρίξεις κατευθείαν στην κατσαρόλα.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

Πώς να ετοιμάσεις το τέλειο ρομαντικό δείπνο

Δεν χρειάζεται να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο – ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι μπορείς πάντα να εντυπωσιάσεις το ταίρι σου ή το φλερτ σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
empty alt

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
Back To Top