Με αφορμή τη Wolrd Day Pizza

πάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο. Εάν η Χαβάη προσθέτει ανανά στις πίτσες, οι Ινδοί δίνουν τη δική τους προσθήκη με τίκκα. Η πίτσα είναι ένα comfort food που λειτουργεί ως άμεση επιλογή για οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Θα την παραγγείλεις για πάρτι, θα την παραγγείλεις για τον εαυτό σου για μια άνετη βραδιά και σπάνια θα νιώσεις τύψεις για αυτήν σου την απόφαση. Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας είναι μια τέτοια ημέρα που προορίζεται να γιορτάσεις την πίτσα σε όλη της τη δόξα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την ειδική μέρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πίτσες ανήκουν στην Ιταλία. Ωστόσο, πριν από αυτό, το επίπεδο αυτό ψωμί με επικάλυψη καταναλώθηκε από πολίτες της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς τροφίμων, αυτά τα «φορτωμένα» ψωμιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προέλευση της σύγχρονης πίτσας που γεννήθηκαν στη Νάπολη κάπου γύρω στο δέκατο έκτο αιώνα. Υπάρχουν πολλές εξωτικές πίτσες σήμερα, αλλά λέγεται ότι η πίτσα ήταν αρχικά φαγητό για το κοινό κόσμο. Η εργατική τάξη χρειαζόταν κάτι γρήγορο και φθηνό. Οι πίτσες, που ήταν ουσιαστικά flatbreads με νόστιμες επικαλύψεις, ταίριαζαν στην τσέπη τους. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να δοκιμάσει η αριστοκρατία αυτό το πιάτο που δεν απαιτούσε μαχαιροπίρουνα.

pizzac

Σύμφωνα με έναν άλλο δημοφιλή μύθο, όταν το 1889 ο βασιλιάς Umberto ο πρώτος και η βασίλισσα Margherita επισκέφτηκαν τη Νάπολη, δοκίμασαν μια σειρά από πίτσες. Η βασίλισσα άρεσε ιδιαίτερα την απλή πίτσα με απλή σάλτσα ντομάτας, πράσινο βασιλικό και τυρί μοτσαρέλα και έκτοτε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία πίτσας είναι γνωστή ως η πίτσα Margherita.

Η πίτσα εξακολουθούσε να περιορίζεται στα βασίλεια της Ιταλίας μέχρι τη δεκαετία του 1940. Οι πόλεμοι προκάλεσαν εκτοπισμό σε τεράστιο αριθμό, οι άρρωστοι Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν το αγαπημένο τους επίπεδο ψωμί με ό,τι επικαλύψεις ήταν διαθέσιμες, και ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει δημοφιλής η πίτσα. Η μεταπολεμική Νέα Υόρκη λατρεύει αυτήν την ιταλική απόλαυση, δημιουργώντας πολλές εκδοχές του αμερικάνικου τύπου, όπως η πίτσα σε στιλ Σικάγο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, που τιμάται κάθε 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, είναι ουσιαστικά ένας εορτασμός της πίτσας και του ταξιδιού της. Οι λάτρεις της πίτσας και οι δημοφιλείς πιτσαρίες γιορτάζουν αυτήν την ημέρα από το 2000.

pizzaday

Ακολουθούν 5 ακόμη γεγονότα σχετικά με τις πίτσες που σίγουρα θα σας μυήσουν:
1. Η λέξη πίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λατινικό χειρόγραφο του 10ου αιώνα από τη νότια ιταλική πόλη Gaeta στο Λάτσιο.
2. Σύμφωνα με τους θρύλους, η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής ήταν η Lombardi, η οποία ήταν αρχικά ένα παντοπωλείο που άρχισε να πουλάει πίτσες το 1905 πολύ πριν γίνει δημοφιλής τη δεκαετία του 1940.
3. Το 2009, η πίτσα Neapolitan εγγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Πιάτο και το 2017, η τέχνη της δημιουργίας πίτσας Neapolitan συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
4. Στη Σκωτία, θα βρείτε κάτι που ονομάζεται «τσιγαρισμένη» πίτσα. Αντί να ψήνουν την πίτσα, οι σεφ απλά τηγανίζουν ολόκληρη την πίτσα και τη γαρνιτούρα.
5. Το 2013, η NASA χρηματοδότησε έναν πρωτότυπο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροφή για αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Η πίτσα ήταν ένα από τα τρόφιμα που ήταν στο πρόγραμμα.

pizzadayb

Μυστικά για ελαφριά και υγιεινή πίτσα

Για τη ζύμη: Θα τη φτιάξεις μόνη σου; Μπράβο! Θα την πάρεις έτοιμη; Μια χαρά! Και στις δύο περιπτώσεις επίλεξε το αλεύρι ολικής αλέσεως και το να είναι λεπτή.

Για τη σος: Γιατί να βάλεις έτοιμη από βαζάκι που είναι φουλ στα συντηρητικά ενώ μπορείς να τρίψεις φρέσκια ντοματούλα και να την αρωματίσεις με μυρωδικά;

Για τα toppings: Η Μαργαρίτα είναι η πιο απλή και η πιο νόστιμη πίτσα, αρκεί τα υλικά σου να είναι ποιοτικά. Για έξτρα γεύση, βάλε λίγα μανιτάρια ή κομμάτια ψητού κοτόπουλου.

Για το τυρί: Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη γεύση της πίτσας το είδος του τυριού που θα επιλέξεις. Προτιμήστε τη μοτσαρέλα ή το κατσικίσιο, για γεύση και λιγότερα λιπαρά.

empty alt

Τα «υπνωτικά» σνακ που βάζουν τέλος στην αϋπνία

Έχετε μετρήσει άπειρα… πρόβατα, έχετε στριφογυρίσει μισό εκατομμύριο φορές στο κρεβάτι σας, έχετε πιει ροφήματα και αφεψήματα και γενικά έχετε κάνει ουκ ολίγα για να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας και να παραδοθείτε στην αγκαλιά του περιβόητου Μορφέα.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις σπιτικά λικέρ και εκχυλίσματα για κοκτέιλ

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.
empty alt

Τέλεια αυγά σκραμπλ σε 5 βήματα

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ούτε ένα αυγό» θα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι το μαγείρεμα των αυγών είναι εύκολη υπόθεση, στην πραγματικότητα όμως έχει την τέχνη του για να ξεδιπλώσει τη γεύση τους σε όλο το μεγαλείο της.
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού λέγεται Panzanella

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.
empty alt

Σάντουιτς με τόνο (άριστα)!

Λάτρεις του τόνου γνωρίστε το απόλυτο σάντουιτς για εσάς. Ξεχάστε το ότι το ψάρι δεν πάει με τυρί και με τη σωστή ποσότητα από τυρί Cheddar, και ένα ζευγάρι καλές φέτες ντομάτας, αυτή η εκδοχή θα ενθουσιάσει κι όσους δεν βάζουν ψάρι στο στόμα τους.
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...
empty alt

Νόστιμες και εύκολες σπιτικές κοτομπουκιές

Θέλεις να νιώσεις ξανά παιδί; Φτιάξτε σπιτικές κοτομπουκιές. Επικαλυμμένες με τραγανή καρυκευμένη ψίχα ψωμιού, αυτές οι τρυφερές, ζουμερές μπουκιές είναι δύσκολο να καταναλωθούν με μέτρο.
Back To Top